От х:

Днес в x:

11 °C

Мъже ще рискуват здравето си в ледено хоро заради болна жена

Традицията бе поставена миналата година

Истински мъже ще рискуват здравето си, за да помогнат за лечението на тежко болна жена. Група млади юнаци от Харманлийско ще играят ледено хоро във водите на Улу дере на Богоявление /6 януари/, докато се готвят да вадят йордановския кръст. Целта е премията за ваденето на разпятието да отиде за закупуване на лекарства за лечението на онкоболна. Хороводците пък ще призоват всички зрители на акцията да дарят кой каквото може за здравето и живота на съгражданката им.


Това е второто поредно ледено хоро на харманлийци. Миналата година на Йордановден 7 напети момци играха четвърт час във водата за болно детенце. Акцията пък обърна традицията - за пръв път от години кръстът бе изкаран не от професионалните амфибии на местните роми. Още на място инициативата събра над 600 лв. Идеята бе на местната пожарна, начело с началника й Тодор Крайчев и редовия огнеборец Иван Дулев. Масово участие взеха и момчетата на ESCOM в Харманли.


Успехът убедил инициаторите, че могат ефективно да помагат на хората в беда. Дози път заявките за участие са още по-многобройни. Желание изявили и момичета, което сериозно обезпокоило организаторите. Не че известните с характера си харманлийки ще се уплашат от ледените води, възразявали мъжете, а че няма да издържат на сгряващата оперативка преди това. По традиция тя се прави с обилна дегустация на младата реколта от прочутия с виното си край. По първоначални данни обаче нежността проявявала свойствения си инат и вероятно леденото мъжко хоро нямало да бъде съвсем мъжко.


Колко точно от двата пола ще се включат в хорото още не е известно. Всеки желаещ трябва да се запише или в местната църква „Св. Атанасий“ или във фейсбук страницата „Ледено хоро“. Имената били необходими за поименна благословия на участниците в благородното начинание.

Г.Христов

Парите от премията отидоха за болно дете
Харманлийци плашат харманлийки не с ледените води, а с допинга преди това
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
На някои от вас им предстои смяна на работното място или друга промяна. Ще имате време да вземете своите решения, сроковете няма да ви притесняват. Няма да сгрешите, доверете се на интуицията си. Не губете самочувствие, равнявайки се по чуждите дадености, скоро и вие ще станете обект на засилен интерес, предвид предстоящите новости.
22 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изчистете мислите си от притеснения и работете по задачите си. Ще успеете да се справите с възникващите затруднения и ще промените нещата в своя полза. За някои усилията днес са насочени към деловите ангажименти, за други в личния им живот. Не отхвърляйте предложение, преди да сте го обмислили.
22 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес не предлагайте помощта си, ако не ви я поискат, това може да ви спести много неприятности. Среща с представител на противоположния пол може да промени посоката на живота ви. Не се колебайте. Бъдете по-смели и направете първата стъпка. Отдавна търсите подобна промяна. Момента е много подходящ.
22 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Участвате активно в събитията около вас. Съветите ви се оказват много ценни за ваши близки и успявате да им спестите много неприятности. Имате нужда от движение и повече разнообразие. Не допускайте клюките подхвърлени ви от непознати да повлияят на отношението ви към ваш приятел. Запознайте се от близо със ситуацията преди да правите каквито и да било изводи.
22 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възбудата ви е налице и сте в готовност да нараните всеки, който се изпречи на пътя ви. Природата ще ви помогне да възвърнете душевното си спокойствие и ще ви даде сили да се справите с възникналите проблеми. Финансите ви се подобряват, а това си е повод да погледнете ведро на живота си.
22 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В плановете ви влизат много задачи и полезни срещи, голяма част от които ще осъществите днес. Делови или лични, във всички случаи ще ви помогнат да продължите, справяйки се по-лесно с възникващите затруднения. Вземайте решенията си в спокойна обстановка и не пренебрегвайте отдиха си.
22 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Действате импулсивно и това ви прави податливи на погрешни преценки и впечатления. Бъдете трезви и действайте съобразно собствените си интереси, защото се възможни неприятности. Временно се оттеглете от активни действия и премислете следващата си стъпка.
22 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще бъде напрегната, а вие ще се окажете в ролята на хората, които предотвратяват конфликтите около себе си. Търпението и самоувереността, които се излъчват от вас карат околните да ви търсят за съвет по всякакви въпроси и ситуации. Постарайте се да си осигурите спокойствие вечерта, тъй като най-вероятно ще сте прекалено уморени за забавления.
22 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес ще имате възможността да изпълните свое намерение, което отдавна отлагате. Добре подготвени сте и едва ли ще срещнете пречки в осъществяването му. Ще получите интересна информация касаеща плановете на близък човек, не се колебайте да го уведомите. В личен план сте прекалено емоционални, а това може да ви попречи.
22 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разпределили сте стриктно деня си и знаете точно по кое време с какво ще сте заети. Бъдете готови обаче и за промени в дневния ред, тъй като не е изключено някои важни за вас ангажименти да отпаднат. Колективната работа днес може да донесе добри резултати, стига да избягвате резкия тон и да се опитате да внасяте равновесие, когато е необходимо.
22 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заниманията в сфера, която ви привлича и в която сте силни е гаранция за успеха ви. Вие най-добре знаете как да се мобилизирате, за да получите максимума от това, което искате да постигнете. Не злоупотребявайте с търпението и чувствата на човека до вас. Не сте застраховани от раздели, така, че бъдете разумни.
22 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
22 окт 2020
Последни новини