От х:

Днес в x:

4 °C

Майка-юрист вкарва таксите за градина в съда, софиянци помагат

Ростислава Жекова, снимка от Фейсбук

Ростислава Жекова, адвокат и майка на две деца, ще обжалва решението за таксите за детски градини. Исковата молба ще бъде внесена до края на другата седмица, обясни юристката. Хасковлийката, както и множеството недоволстващи срещу таксите майки, се надяваха областният управител да спре решението. Временно изпълняващият длъжността Кадир Исов не го направи в законовия 14-дневен срок, заради което адвокат Жекова решила да поеме инициативата. Според юристката приетите от Общинския съвет такси за забавачките са незаконосъобразни и тя ще настоява магистратите да ги обявят за нищожни или недействителни.

Отсега обаче е сигурна, че казусът ще стигне до Върховния административен съд.

Жекова е майка на две деца – едното е на три години и половина, а другото е на 6. За да внесе в съда исковата молба, тя трябва да представи и удостоверение, че децата й посещават конкретна детска градина, което е доказателство, че е засегната лично от обжалваното решение. Тя възнамерява сама да се представлява в съда. Жекова обясни, че няма смисъл да се подава колективен иск от множество майки, тъй като интересът е един и същ. Щеше да има смисъл, ако имаше такъв родител, чието дете посещава забавачка в някое от селата в община Хасково, обясни юристката.

Тя заяви още, че междувременно софийското сдружение „Бъдещи и настоящи майки“ изявило желание да се конституира като подпомагаща страна в процеса. Организацията е водила сходни дела, защитаващи родителските интереси.

Адвокатката обясни, че ще атакува решението за приетите такси в няколко направления – за 5 и 6-годишните, както и за по-малките деца.

На заседание в началото на декември Общински съвет в Хасково прие решение таксата за детски градини в Хасково да остане 50 лева, но постоянната месечна сума да скочи от 10 на 30 лева. Родителите на 5 и 6-годишните деца обаче ще заплашат повече – по 3.30 лв. на ден или около 70 лева на месец. Тогава в заседателната зала не бяха допуснати бунтовните майки, влязоха единствено представителите на медиите. Това пък породи още по-голямо недоволство.

Анета Кутелова

Част от недоволстващите майки на срещата с кмета Георги Иванов
Недоволстващите майки не бяха допуснати на заседанието, когато се гласува решението за забавачките
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 21.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще е най-добре, ако се отдадете на пълна почивка. Позволете си го дори само през един ден от седмицата. Помислете за себе си и за неща, които да ви освежат. Предложение за вечерта ще ви мотивира за промяна на външния ви вид. Не пренебрегвайте онова, което ви предлага сърдечния партньор.
21 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате в добра физическа и психическа форма и наред със своите задачи ще се включите активно в решаването и на обществените. Ще изпълните както своите, така и очакванията на другите към вас. Волята ви ще укрепне, ще се освободите от съмненията и тревогите си, а пътя ви ще стане по-ясен.
21 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Каквито и усилия да ви струва това останете си в къщи днес и се опитайте да бъдете максимално полезни на себе си и на семейството си. Със свежото си чувство за хумор ще успеете да създадете приятна атмосфера около себе си. Поканете приятели на вечеря и се забавлявайте.
21 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите времето си в проучване на нова дейност, от която очаквате добри доходи. За да напреднете по-бързо се съветвайте с хора, които са запознати с материята и се ползвайте от опита им. Изчистете съзнанието си от тревожни мисли и се посветете на главното, ще успеете.
21 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Пригответе се за работа. Неотложни ангажименти ще приковат вниманието ви. Умората обаче, ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. И независимо от всичко трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Останете търпеливи, запазете спокойствие.
21 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Доброто сътрудничество, което градите с партньорите ви се отразява позитивно на мисленето, работата и печалбите ви. Но мислете за себе си, бъдете по-рационални по отношение изразходването на енергията си и не се разпилявайте излишно. Романтично запознанство и начало на дълга връзка.
21 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Поради многото си ангажименти днес ще решавате проблемите си в движение, но грижата ви за другите ще е от първостепенна важност за вас. Възможни са затруднения от технически характер, но ще се справите. Отношенията с човек от обкръжението ви могат да се изгладят с компромиси и от двете страни.
21 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нерешени проблеми от личен характер ще ви занимават и привеждат в активност. Бъдете прагматични и не отхвърляйте съвети и помощ. Чуждият опит също може да ви бъде полезен. Сигурно е, че няма да пренебрегнете интересите си и ще ги отстоявате докрай. Здравето ви се нуждае от повече грижи. Нуждаете се от повече ведрина в живота си.
21 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще постигнете спокойствие и ще балансирате по важност приоритетите си. Наред с това ще се погрижите за дома и семейството си. По отношение на общ проблем ще трябва да предприемете по-решителни стъпки за да го приключите в срок и добре за всички ви. Очакванията ви ще се сбъднат и ще се поздравите с успех.
21 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За да не останете разочаровани, не хранете прекалени очаквания към никого. Ще бъдете щастливи, ако станете по-малко претенциозни към другите. Отнесете се великодушно към стоящите по-долу от вас и ги насърчете. Проблем може да се окаже неразбирането, което ще срещнете от специален за вас човек. Имайте търпение и не налагайте мнението си.
21 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще въвеждате ред в делата си и без затруднение ще създавате нови познанства. Наред с това ще преосмислите отношенията си с някого, който с поведението си влияе деструктивно на мислите и решенията ви. Следвайте разума и сърцето, това ще ви помогне с достъпни средства да постигнете намеренията си.
21 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Вероятно интуицията ви подсказва да си останете в къщи днес. От друга страна не е изключено ваши добри приятели да ви отправят съблазнително предложение за веселба навън. Делови ангажименти също ще ви изкушават да напуснете леглото днес.
21 яну 2021
Последни новини