От х:

Днес в x:

Майка-юрист вкарва таксите за градина в съда, софиянци помагат

Ростислава Жекова, снимка от Фейсбук

Ростислава Жекова, адвокат и майка на две деца, ще обжалва решението за таксите за детски градини. Исковата молба ще бъде внесена до края на другата седмица, обясни юристката. Хасковлийката, както и множеството недоволстващи срещу таксите майки, се надяваха областният управител да спре решението. Временно изпълняващият длъжността Кадир Исов не го направи в законовия 14-дневен срок, заради което адвокат Жекова решила да поеме инициативата. Според юристката приетите от Общинския съвет такси за забавачките са незаконосъобразни и тя ще настоява магистратите да ги обявят за нищожни или недействителни.

Отсега обаче е сигурна, че казусът ще стигне до Върховния административен съд.

Жекова е майка на две деца – едното е на три години и половина, а другото е на 6. За да внесе в съда исковата молба, тя трябва да представи и удостоверение, че децата й посещават конкретна детска градина, което е доказателство, че е засегната лично от обжалваното решение. Тя възнамерява сама да се представлява в съда. Жекова обясни, че няма смисъл да се подава колективен иск от множество майки, тъй като интересът е един и същ. Щеше да има смисъл, ако имаше такъв родител, чието дете посещава забавачка в някое от селата в община Хасково, обясни юристката.

Тя заяви още, че междувременно софийското сдружение „Бъдещи и настоящи майки“ изявило желание да се конституира като подпомагаща страна в процеса. Организацията е водила сходни дела, защитаващи родителските интереси.

Адвокатката обясни, че ще атакува решението за приетите такси в няколко направления – за 5 и 6-годишните, както и за по-малките деца.

На заседание в началото на декември Общински съвет в Хасково прие решение таксата за детски градини в Хасково да остане 50 лева, но постоянната месечна сума да скочи от 10 на 30 лева. Родителите на 5 и 6-годишните деца обаче ще заплашат повече – по 3.30 лв. на ден или около 70 лева на месец. Тогава в заседателната зала не бяха допуснати бунтовните майки, влязоха единствено представителите на медиите. Това пък породи още по-голямо недоволство.

Анета Кутелова

Част от недоволстващите майки на срещата с кмета Георги Иванов
Недоволстващите майки не бяха допуснати на заседанието, когато се гласува решението за забавачките
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини