От х:

Днес в x:

16 °C

Майка-юрист вкарва таксите за градина в съда, софиянци помагат

Ростислава Жекова, снимка от Фейсбук

Ростислава Жекова, адвокат и майка на две деца, ще обжалва решението за таксите за детски градини. Исковата молба ще бъде внесена до края на другата седмица, обясни юристката. Хасковлийката, както и множеството недоволстващи срещу таксите майки, се надяваха областният управител да спре решението. Временно изпълняващият длъжността Кадир Исов не го направи в законовия 14-дневен срок, заради което адвокат Жекова решила да поеме инициативата. Според юристката приетите от Общинския съвет такси за забавачките са незаконосъобразни и тя ще настоява магистратите да ги обявят за нищожни или недействителни.

Отсега обаче е сигурна, че казусът ще стигне до Върховния административен съд.

Жекова е майка на две деца – едното е на три години и половина, а другото е на 6. За да внесе в съда исковата молба, тя трябва да представи и удостоверение, че децата й посещават конкретна детска градина, което е доказателство, че е засегната лично от обжалваното решение. Тя възнамерява сама да се представлява в съда. Жекова обясни, че няма смисъл да се подава колективен иск от множество майки, тъй като интересът е един и същ. Щеше да има смисъл, ако имаше такъв родител, чието дете посещава забавачка в някое от селата в община Хасково, обясни юристката.

Тя заяви още, че междувременно софийското сдружение „Бъдещи и настоящи майки“ изявило желание да се конституира като подпомагаща страна в процеса. Организацията е водила сходни дела, защитаващи родителските интереси.

Адвокатката обясни, че ще атакува решението за приетите такси в няколко направления – за 5 и 6-годишните, както и за по-малките деца.

На заседание в началото на декември Общински съвет в Хасково прие решение таксата за детски градини в Хасково да остане 50 лева, но постоянната месечна сума да скочи от 10 на 30 лева. Родителите на 5 и 6-годишните деца обаче ще заплашат повече – по 3.30 лв. на ден или около 70 лева на месец. Тогава в заседателната зала не бяха допуснати бунтовните майки, влязоха единствено представителите на медиите. Това пък породи още по-голямо недоволство.

Анета Кутелова

Част от недоволстващите майки на срещата с кмета Георги Иванов
Недоволстващите майки не бяха допуснати на заседанието, когато се гласува решението за забавачките
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 29.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Отнасяйте се с повече търпение към хората и нещата, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание със сигурност ще постигнете повече, в противен случай ще си създадете напрежение и няма да постигнете целите си. Приятел ще ви предложи идея, което ще ви амбицира, но и затрудни.
29 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес бъдете добронамерени към по-низшестоящите от вас, не знаете кога ще имате нужда от услугите им. Не е изключено незаетите да имат късмет през този ден и да си намерят подходяща работа. Общуването ви с приятели ще бъде особено приятно.
29 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следете внимателно какво се случва около вас и преценете кога да се включите с активни действия. Не допускайте обаче превръщането си в обикновени наблюдатели на събитията, тъй като имате много възможности и ще е жалко ако не ги осъществите. Наложете си да не се занимавате с работа, която не е наложителна за дадения момент и се постарайте да се съсредоточите върху най-важното. Предстоят ви добри новини в личен план.
29 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако разнообразите деня си с пътувания и други приятни занимания, ще обновите духа, здравето и психиката си. Общуването ви с хора, с които ви е приятно да бъдете, ще се отрази и на работата ви, по косвен или пряк начин. Равновесието може да бъде постигнато, стига то да не е в противоречие с чувството ви за свобода.
29 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще постигнете голям делови успех, който ще затвърди положението ви на работното ви място. Имате основания за радост, но не бива да забравяте и за следващата си стъпка, която може да се окаже решаваща. Харчете разумно, не купувайте излишни вещи.
29 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще търсите нови форми за изява на талантите си, преминавайки през деня в забързано темпо. Ще получите известия, които ще ускорят процесите в живота ви. Запознанство или утвърдена връзка ще ви създаде приятни емоции. С внимание ще се отнесете към проблемите на близък човек и ще му помогнете да ги преодолее.
29 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В професионален план денят е прекрасен и на мнозина им предстои служебно повишение. Ако сте безработни днес имате много добри шансове да промените това положение. Бъдете упорити и настоятелни. Със сигурност ще успеете.
29 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изразете доброто си отношение към хората, с които общувате и делата ви ще се подреждат така, както ги предвиждате. С настроение ще разгърнете сили в много посоки, което неминуемо ще се отрази на живота ви. Не сте от хората, които чакат на готово и днес ще го потвърдите отново.
29 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще откриете перспектива за себе си в разработването на нов проект и акуратно ще се захванете с него. Без да губите време, ще направите нужните проучвания и ще намерите хората, с чиято финансова подкрепа ще го реализирате. Отношенията ви с постоянния партньор са променливи, проявете повече активност и не чакайте наготово решенията му.
29 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще фокусирате върху себе си вниманието на много хора, което ще повдигне и без това високото ви самочувствие. Лесно ще създавате нови приятелства и връзки. Работата ще ви отрезви, налагайки ви строг и делови подход към текущите ви задачи. Не се щадете, когато трябва да покажете готовност за взаимопомощ.
29 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще защитите позицията си по въпроси, касаещи бизнеса, финансите и не на последно място личния ви живот. Ще работите по осъществяване на програмата си и по-малко ще се съобразявате с мнението на другите. Но ще ви се наложи да проявите разбиране и към обща тема, зачитайки и мнението на партньорите си.
29 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Предприемате рискована операция, но сте силно убедени в успеха си. Ще сполучите, ако не действате прибързано и не правите непременно онова, което сте решили. Много биха ви помогнали съветите на близки и колеги, особено на онези от тях с повече опит. Мислете в перспектива, а не единствено в настоящето, това ще ви помогне да вземете правилното решение.
29 окт 2020
Последни новини