От х:

Днес в x:

Испанец търси 400 българки да берат ягоди, били най-усърдни

Испански фермер търси чрез Бюрата по труда в цяла България 400 берачки на ягоди. Нашенките са предпочитана работна ръка на Иберийския полуостров, защото били най-усърдни и съвестни.

Работата е в района на 150-хилядния град Уелва, Андалусийска автономна област. Търсят се само жени на възраст минимум 25 години.

На 20 декември 2013 година изтече и крайният срок за набиране на кандидатки. Заради факта, че все още не са попълнени обявените позиции, работодателят е удължил срока до 9 януари. Има компромис и с крайния възрастов предел, който при предходните условия е бил до 40-годишна възраст, а към настоящия момент се допускат берачки, навършили годините, обясни главният експерт към Регионалната служба по заетостта Коста Костов.

За работата до момента са кандидатствали около 180-190 души. Най-много са кандидатите от Свиленград - 43 жени.

Мераклийките да берат ягоди с предишен опит и ползване на езика ще са с предимство. Одобрените по документи ще бъдат препитани на интервю от представител на испанския работодател. То ще се проведе в дните от 13 до 15 януари в една от залите на НТС в Хасково.

Назначените на работа ще получат трудов договор до края на стопанския сезон за бране на ягоди. Брутното възнаграждение е до 48 евро на ден. След удръжките за социални и здравни осигуровки, реално хората ще получават дневно малко над 38 евро. Берачките ще работят по 6 ч. и половина. Работната им седмица ще е 6-дневна. Работодателят осигурява жилището.

Сумата за билета за заминаването им в Испания ще бъде удържана от първата седмична надница. Пътуването от София до Уелва, в зависимост от деня на тръгване, струва между 260 и 300 лева.

След изпълнение на трудовия договор връщането в България е за сметка на испанската фирма.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини