От х:

Днес в x:

Хасково и Димитровград се захапаха за пациенти

На 26-ти октомври Хасково сключи договор с Александровската болница и покани за сътрудничество д-р Здравко Наков/на малката снимка/

Скандал заради пациенти разтресе болниците в Хасково и Димитровград. От областният център недоволстват, че Димитровград пренасочват към Хасково пациенти, като част от тях са неосигурени. А именно неосигурените трупат значителна част от болничните задължения, които в Хасково възлизат на милиони левове.

Според писмо изпратено до председателят на общинският съвет /Димитровград. Б.А./ и до началникът на „Света Екатерина“ д-р Здравко Наков, за миналата година в Хасково са били обслужени 450 пациенти от Димитровград. Някои от тях били неосигурени“ каза председателят на здравната комисия към ОбС Димитровград д-р Вълчо Митрушев. Докторът не можа да си спомни точно за колко неосигурени ставало въпрос, но по памет каза: 10-15 души. Затова била изпратена покана до директорът на МБАЛ Хасково, началникът на Бърза помощ-Димитровград и шефът на общинската „Света Екатерина“, да се уточнят на днешното заседание на Здравната комисия, към местния общински съвет.

„Аз съм само гост на тази среща, не знам за какво ще се говори. Може и да не ми дадат думата“ каза лаконично изпълнителният директор на МБАЛ Хасково, д-р Славчо Близнаков. За разлика от шефа си, повечето от хасковските лекари в болницата далеч не са толкова дипломатични. Областното здравно заведение от години е точено с неосигурени пациенти от общините. Другият вид „набутване“ е изпращане на пациенти, чийто клинични пътеки не покриват разходите по леченията им. Общинските болници си задържат изгодните случаи.

„Абсурд да връщаме пациенти, още по-малко да ги пренасочваме към Хасково“ категоричен бе началникът на димитровградската "Света Екатерина" д-р Здравко Наков. За разлика от областните болници, общинските се „хранят“ само от клинични пътеки. Няма логика да се гонят пациенти, които на практика издържат лечебното заведение. С неосигурените пък има два подхода. Или са социално слаби и плащането за медицинските дейности става чрез социалните или НЕ са социално слаби и роднините набързо събират средства за погасяване на липсващите здравни вноски.

Според информация на ухо обаче, истинската причина за разрива е, че Димитровград отхвърли предложението на Хасково за договор за сътрудничество, според който двете лечебни заведения ще си разменят пациенти. Навръх Стефановден, 27 декември димитровградската „Света Екатерина“ избра да се обвърже с Университетската болница в Стара Загора. „За какво ни е Хасково, след като там са компетентни колкото нас, от второ ниво! УМБАЛ в Стара Загора е от 3-то ниво на компетентност“ резюмира изборът д-р Вълчо Митрушев.

Г.Христов

Д-р Наков
На 27 декември, Димитровград избра УМБАЛ Стара Загора. На снимката кметът Иво Димов с шефа на УМБАЛ д-р Васил Талев
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини