От х:

Днес в x:

12 °C

Хасково и Димитровград се захапаха за пациенти

На 26-ти октомври Хасково сключи договор с Александровската болница и покани за сътрудничество д-р Здравко Наков/на малката снимка/

Скандал заради пациенти разтресе болниците в Хасково и Димитровград. От областният център недоволстват, че Димитровград пренасочват към Хасково пациенти, като част от тях са неосигурени. А именно неосигурените трупат значителна част от болничните задължения, които в Хасково възлизат на милиони левове.

Според писмо изпратено до председателят на общинският съвет /Димитровград. Б.А./ и до началникът на „Света Екатерина“ д-р Здравко Наков, за миналата година в Хасково са били обслужени 450 пациенти от Димитровград. Някои от тях били неосигурени“ каза председателят на здравната комисия към ОбС Димитровград д-р Вълчо Митрушев. Докторът не можа да си спомни точно за колко неосигурени ставало въпрос, но по памет каза: 10-15 души. Затова била изпратена покана до директорът на МБАЛ Хасково, началникът на Бърза помощ-Димитровград и шефът на общинската „Света Екатерина“, да се уточнят на днешното заседание на Здравната комисия, към местния общински съвет.

„Аз съм само гост на тази среща, не знам за какво ще се говори. Може и да не ми дадат думата“ каза лаконично изпълнителният директор на МБАЛ Хасково, д-р Славчо Близнаков. За разлика от шефа си, повечето от хасковските лекари в болницата далеч не са толкова дипломатични. Областното здравно заведение от години е точено с неосигурени пациенти от общините. Другият вид „набутване“ е изпращане на пациенти, чийто клинични пътеки не покриват разходите по леченията им. Общинските болници си задържат изгодните случаи.

„Абсурд да връщаме пациенти, още по-малко да ги пренасочваме към Хасково“ категоричен бе началникът на димитровградската "Света Екатерина" д-р Здравко Наков. За разлика от областните болници, общинските се „хранят“ само от клинични пътеки. Няма логика да се гонят пациенти, които на практика издържат лечебното заведение. С неосигурените пък има два подхода. Или са социално слаби и плащането за медицинските дейности става чрез социалните или НЕ са социално слаби и роднините набързо събират средства за погасяване на липсващите здравни вноски.

Според информация на ухо обаче, истинската причина за разрива е, че Димитровград отхвърли предложението на Хасково за договор за сътрудничество, според който двете лечебни заведения ще си разменят пациенти. Навръх Стефановден, 27 декември димитровградската „Света Екатерина“ избра да се обвърже с Университетската болница в Стара Загора. „За какво ни е Хасково, след като там са компетентни колкото нас, от второ ниво! УМБАЛ в Стара Загора е от 3-то ниво на компетентност“ резюмира изборът д-р Вълчо Митрушев.

Г.Христов

Д-р Наков
На 27 декември, Димитровград избра УМБАЛ Стара Загора. На снимката кметът Иво Димов с шефа на УМБАЛ д-р Васил Талев
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини