От х:

Днес в x:

Бум на профи майки: 7 в наличност, 8 чакат

Децата в хасковските социални домове прогресивно намаляват

Услугата професионални майки, предлагана от социалните набира все по-голяма скорост в региона, отчитат от хасковската служба. 7 професионални майки вече отглеждат 15 деца. 7 от тях са в Хасково, 3 в Димитровград, има в Любимец, Ивайловград и др. населени места. Всеки момент ще бъдат одобрени още две професионални майки, съобщи шефката на отдел Закрила на детето Зара Костадинова. Те са били надлежно проучени и одобрени от специална комисия.

Още 6 професионални семейства минават обучение към социалните и ще се включат в услугата в първите месеци на 2012-та година. Услугата придоби голяма популярност след като стартира през пролетта на 2011-та година. Благодарение и на нея, хасковските социални домове свиха почти наполовина броят на обгрижваните от тях деца.

За популярността на услугата заслуга има и доброто финансово обезпечение. Професионалната майка получава брутно 312 лв плюс 195 лв помощ за отглеждане на дете. Плюс още 35 лв детски, а заедно с това и пълна, понякога ежедневна помощ от социални работници при обгрижване на детето.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини