От х:

Днес в x:

Възпитават бойни кучета в послушание

Този "немец" няма спиране. Освен по заповед на стопанката му

Тренировка и обучение в така наречения изпит за полицейски кучета, започна в Димитровград за собственици на служебни породи от цяла България.

Над 20 стопани с два пъти повече кучета, гордо разведоха любимците си на тренировъчното игрище на ст. Раковски. Сред дефилиращите питомци се отличаваха ротвайлери, добермани, стафордширски териер, белгийска овчарка-така наречената Маленоа и разбира се много немски овчарки. Всички те са от така наречените служебни породи, които подлежат на обучение за работа в полиция, армия и спецчасти. Част от породите са в резултат на столетна селекция за извеждането на най-добрите им качества или за конкретно предназначение. Така например Стафордширският териер е бил създаден за боеве. В хрониките този вид се посочва като пазач в робски плантации. Ротвайлери пък са се използвали за охрана на затвори и концлагери. Сегашните им наследници са далеч от тези функции.

И в това се състои проблема. „Проблемът е че когато едно такова куче не го обучаваш в присъщите му навици, а само примерно го глезиш в къщи, то вече не е куче” уточни Георги Апостолов от киноложко дружество „Тракия” Димитровград. От друга страна пък, без специализирано обучение, някои породи се връщат към изконните си агресивни навици и стават трудни за контрол. Тъй като все повече се увеличават стопаните с подобни породи, кинолозите са регламентирали ИПО/изпит полицейско обучение/ като спорт. Дисциплините в него са обучение за послушание/изпълнение на цял набор от команди/, преодоляване на препятствия, задържане на нарушител, с включени облайване и …..захапване. Всичко това-по заповед на стопанина.

Обучителният семинар продължава днес и утре.

Подобни мероприятия в Димитровград ще стават все повече, зарече се Апостолов. В момента тече изпълнението на проект за над 1 млн лева за изграждането на международен киноложки развлекателен център в Димитровград. Той ще е на площ от близо 11 декара в парк Марица. В него ще бъдат изградени административна сграда с конферентна зала, сервизни помещения и два тренировъчни полигона. Единият ще бъде за ИПО, а другия за така наречения „Анжилити”. Това е спорт за любители-деца и младежи, които искат да предадат основни обучения на своите любимци и да се състезават с тях по надбягвания, преодоляване на препятствия, трикове и други игри. „Вместо да се ровят в компютрите по цял ден, да отделят по няколко часа за кучето си” обобщи Апостолов. Още повече че в Димитровград манията по кучетата взима главоломни размери. По приблизителни данни на кинолози има над 1200 собственици на домашни кучета. От статистиката вероятно са изключени дворните кучета по вилите. Разбира се, извън статистиките са и бездомните.

Г.Христов

Това елитно Маленоа не сваля поглед от стопанката си
Дори ходи в крак с нея
Този доберман е застигнал беглец. Познайте кой спечели дърпането
Кучето трябва да пуска дори любимата си играчка при команда
Стафордширецът Кубрат прилича на плюшена играчка. Навремето не е изглеждал така за робите от плантациите
Красавици

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини