От х:

Днес в x:

Димитровград става мумията на Соц-а

Димитровград обръща очи към социалистическото минало

Димитровград да е паметника на тоталитаризма в България. Освен носталгията по бригадирскито движение, тази идея е призвана и да носи пари на града. Това ще стане факт ако се реализира идеята за общоевропейски туристически маршрут из тоталитарните символи на континента. Той ще започне от родния град на основателя на фашизма, италианеца Бенито Мусолини и ще премине през градове като Букурещ, Атина, Братислава в Словакия, Лабин Хърватска, Суботица Сърбия, Тирана в Албания и др.

В България дори кандидатите са два-освен градът на Димитров, това е и Пловдив. Само че под тепетата си имат само паметника на Альоша, а в Димитровград цялото строителство в центъра е в стил социалистически Барок. И до днес, широките булеварди могат да поберат и най-многохилядната манифестация в прослава на поредния вожд…или фолк певица.

Свой принос в официализирането на града като соц-култов център има и настоящата кметска управа. Кметът Стефан Димитров безпрецедентно боядиса зебрите в бяло и …червено. Макар, че по тая логика Хасково със своите жълто-сини пешеходни пътеки трябва да бъде политически символ на други партии или поне фен клуб на италианският футболен Парма.

Повече за бъдещото амплоа на Димитровград вижте в нашия видеорепортаж.

Г.Христов

Градът още е паметник на отминалата епоха
Останки от миналото има и до днес
Уникалните червено-бели пътеки
Така изглеждаше всичко преди 60 години
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини