От х:

Днес в x:

Още 6 месеца гратис за хасковския спорт ?

Въпреки неяснотата с базите, Хандбала ще приема държавно първенство в Хасково

6 месечни анекси за безвъзмездното ползване на спортната база ще бъдат предложени на хасковските клубове след 31-ви март. Тогава изтичат договорите за безвъзмездното ползване на залите и игрищата общинска собственост. Срокът изтече миналата година и бе удължен от кмета до края на март. Края настъпва в четвъртък.

Никой от спортната общественост не се нае официално да потвърди тази информация, макар тя да бе лансирана в отговор на питане на Haskovo.net към клубовете: „Какво ще правите след 31-ви март“?.

Единствената алтернатива, видяла публичност, бе наем, който клубовете не могат да си позволят. В спорта обаче са оптимисти- „Идват избори“ обясни ситуацията ръководител изрично пожелал да не бъде цитиран. Въпреки неяснотата с базите, някои клубове са заявили домакинство на национални турнири.

Информацията потвърди и кметът Иванов, който предложи и първите анекси-от януари до март. „Питайте ГЕРБ, те отхвърлиха моите предложения, а не са направили свое“. Припомняме, че областният Данев спря проект за безвъзмездно отдаване на стадион Хасково на клуб, с мотива че публична общинска собственост не може да се отдава безвъзмездно, а само под наем.

Питахме ГЕРБ. Според общинската съветничка Ирена Узунова, в ГЕРБ обмислят изцяло нова наредба, която да бъде гласувана на редовната сесия в края на април. Идеята е да се регламентира базата която може да се отдава безвъзмездно, а тези клубове които са в частна полза, да плащат минимален наем определен от общинският съвет. Твърдението на кмета, че наемът трябва да бъде определен от лицензиран оценител, бе отхвърлено с аргумента, че наемът на жилищата за социално например е решен от Съвета, а не на пазарен принцип. А спортът е една от най-значимите социални дейности.

Част от спортните деятели и треньори обаче очакваха разрешение за базите още на извънредната сесия на 11-ти април. На нея ще се бистрят структурата и организацията на общинските дружества и предприятия. Според една от версиите, ще се направи отделно общинско предприятие което да отговаря за спортните имоти. Досега те се администрират от ОП „Почивно Дело“. „Това е една от идеите които обсъждаме“ дипломатично коментираха от ГЕРБ.

Юристите им обаче побързаха да успокоят спортистите. Ако на клубовете не са връчени предизвестия за напускане на базите, срокът на анексите за ползване се подновяват автоматично при изтичане. Тоест, поне още три месеца.

В този батак от предположения прави впечатление, че за година откакто се точи проблема с базите, никой съветник не се е опитал да изготви докладна за решение по казуса.

На последната сесия, клубовете се опитали да провокират решение на местния парламент с писмо до председателя Делян Делчев. В него искат базите да им се преотстъпят безвъзмездно, както досега. Предложението въобще не влезе в дневния ред на Съвета.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини