От х:

Днес в x:

Част от яз. Ивайловград на концесия, забраняват любителския риболов

Част от Ивайловград се затваря за риболов. Ще се поставят садки

Местността „Цимбалите“ в Ивайловградският язовир е одобрена за отглеждане на аквакултури. Неизвестен още инвеститор е получил разрешение от министерството на околната среда и водите да извършва промишлен риболов в съответствие с член 25 от закона за рибарство и аква култури /ЗРА/. Това потвърди изпълнителния директор на ИАРА Хасково д-р Милчо Милчев.

Концесията означава че тази част на Ивайловградския язовир ще бъде затворена за любителски риболов. От това се опасяваха рибари, които чрез Haskovo.net попитаха контролните органи докъде стигат правомощията на арендаторите да забраняват /или изискват заплащане/ за любителски риболов. Независимо дали има аренда, язовирите са държавни или общински, тоест рибата в тях е на всички а не само на стопанисващия.

Според член 25-ти за от ЗРА, за отглеждане и развъждане на риба, се определя карантинна зона около садките ,в която всякакъв риболов е абсолютно забранен. Такава зона е различна за всяко садковото стопанство. „Няма да е по-малко от 100-150 метра от последната садка, може би и повече“ позовавайки се на прецеденти, прогнозира за Ивайловград, д-р Милчев. Останалата част от язовира ще е достъпна за любителите рибари.

Това обаче е валидно само за водоемите с над 2000 декара. На територията на областта те са 2-Ивайловград и Тракиец. Яз Сивата вода край Хасково например, където е единственото засега в областта садково стопанство, е с площ около 200 декара. Там не се броят метрите от садките, а по усмотрение на арендатора целия водоем е затворен за рибари.

Арендаторите не е задължително да имат садки за да наложат ограничителни режими. Повечето в областта имат разрешително за стопански риболов по член 17 от Закона за рибарство и аква култури. Единственото им задължение е да зарибяват с по 30 рибки годишно всеки декар на поверения им язовир. При 100 декара-3 хиляди рибки. Срещу това задължение те имат правото да ограничават колкото си искат любителския риболов в поверения им водоем.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини