От х:

Днес в x:

Димитровград е българският строеж на XX век

Българското строително архитектурно събитие на ХХ век е Димитровград. То събра 60,69% от гласовете. На второ място със 7,98% е АЕЦ „Козлодуй", а на трето място се нареди СУ „Св. Климент Охридски". 
Предложенията за строеж на миналото столетие коментираха Иво Беров, журналист, арх. Лозан Лозанов, инж. Маньо Манев, арх. Дамян Томалевски, арх. Христо Генчев-младши и Дора Янкова - кмет на Смолян. 
Ето как се разпределиха и останалите гласове: 
Храм „Св.Александър Невски" - 4,65% 


Коментар на резултатите: 
Дора Янкова - кмет на Смолян: 
- Сигурно жителите на Димитровград са помогнали, но независимо че тогава градообразуващата идея е била стопанството, нов поминък, град на гола поляна, аз мисля, че това действително е един градеж, който е свързан със съдбите на много хора и не случайно толкова много гласове се получиха. 
Иво Беров, журналист: 
- Явно е, че всички тези класации са част от едно бъдещо обсъждане затова кои сме ние, какви са ни критериите, какви са ни ценностите. Ако ни попитат чужденците: „Какво е вашият градеж", ние казваме Димитровград. Аз дори нямам думи - то нито е градеж, нито е строеж. Хубаво хората си обичат своя град и гласуват за него, но това ли е строежът на България?! 
Арх. Дамян Томалевски: 
- Поздравелния за тези, които са гласували за Димитровгард, защото това е една игра. Поздравление за играта, тя носи нещо много хубаво на хората - да научат повече неща и да се върнат вминалото. 

Следващите 7 дни ще можете да гласувате за българските атентати на XX век. Десетте събития от тази категория и телефоните за гласуване, вече и от чужбина, може да видите тук

Избора на българския строеж на XX век от проекта на БНТ „Българските събития на ХХ век" може да видите тук!

Източник: bnt-news

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини