От х:

Днес в x:

Изложба по гражданска инициатива разказва за участието на хасковлии в Илинденско-Преображенското въстание

    Изложба разказва  за важните събития около Иленднеско-Преображенското въстание и участието хасковлии в него. Винилните пана със снимки и информация са позиционирани по пешеходната зона до Старата часовникова кула в центъра на града. Изложбата е посветена на 120-ата годишнина от въстанието, която отбелязваме през тази година.

    Фото изложението е част от поредицата „Хасково в спомените“ на Община Хасково.

    Чрез тези изложби пазим нашата родова памет. Това е втората изложба от поредицата. Както първата, така и тази, е по идея на граждани, посочи кметът Станислав Дечев, който беше сред първите, които разгледаха документалните снимки и документи на Македоно-Одринските революционери от Хасково.

    Отбелязването на Илинднеско-Преображенското въстание с местни следи е по идея на психологът и общественик Георги Станков. Той е селекционер на снимките и автор на кратките текстове.

    „Хасково е особен град, защото тук имаме много потомци на тракийски и македонски бежанци. Тези хора през 20-те година бягат от Гърция, за да намерят в този край подслон и спасение, за да могат тук да запазят своята национална идентичност“, посочи Станков и обясни, че тази изложба е почит към нашите съграждани с корени от Беломорска Тракия и Македония.

    „Самият град е дал немалко четници в битките, наред с войводата Таньо Николов, неговият племеник Мамин Кольо.

    Интересно е да отбележим, че първородният син на известния български общественик и администратор, родом от с. Криво поле, Нестор Марков, чиято паметна плоча е на южната фасада на сградата Областна администрация- Марко Марков става четник в Илинднеско-Преображенското въстание едва 23 -годишен. Загива и главата му е разнасяна от башибозука на кол. Всичко това са щрихи от нашата история. Трябва да помним всички тези събития, защото това е нашата обща история със Северна Македония. Трябва да напомняме за това, че сме били заедно в една борба и е редно заедно да почитаме миналото си и да го уважаваме.“, коментира авторът на изложбата в Хасково. Самият Георги Станков е потомък на тракийски бежанци. От години заедно със свой приятел от Скопие правият Подкаст със символичното заглавие„Коридор 8“.

    „Чрез тези участия искаме да свържем България и Македония. Имам много приятели в Македония, включително и македонски българи, и затова темата ми е жива и интересна, не само от гледна точка на миналото, а и от сегашна перспектива за това как да развиваме приятелство и добросъседство. А ако не уважаваме историята такава, каквато е била и разбира се и реалността, това няма как да стане“, е мнението на Георги Станков.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини