От х:

Днес в x:

Откриха обновената обществена баня в Минерални бани

    Обновената обществена баня в Минерални бани беше открита официално днес. Тя се намира в центъра на националния курорт.

    Символично лентата прерязаха кметът на общината Мюмюн Искендер, представител на фирмата-изпълнител на ремонтните дейности и главният архитект на община Минерални бани Димитър Стоилов.

    „Днес сме пред най-емблематичната сграда в община Минерални бани, това е обществената баня. След 2009 г. имаше опит тази обществена баня, която е на всички ни, да се отдаде под наем, но се преборихме. През 2011 г., когато дойдох в община Минерални бани, много от вас имат спомени каква беше разрухата и в какво състояние беше селската баня. Тя беше държавна собственост и успяхме да я върнем на община Минерални бани, в която са реализирани 150 проекта – за инфраструктура, питейно водоснабдяване, канализационни планове, паркове, атракции, туристически пътеки, детски градини, училища. Всичко това нямаше да се случи без подкрепата на централната власт“, каза Мюмюн Искендер.

    Обществената баня е построена през 1937 година, когато били изградени два басейна със съблекалня, но през 1957 г. е направено разширение и са добавени самостоятелни вани. Тя беше затворена преди повече от 11 години. От настоящото ръководство на администрацията заявиха, че още тогава започнали да търсят финансиране и начин за прехвърляне на собствеността – от държавата на общината, което приключило през 2019 г, което се забавило заради реституция за част от обекта. Сградата с площ от около 650 кв. м.

    Ремонтът е извършен по проект. Има дофинансиране от Община Минерални бани за около 250 000 лева. Общата сума за дейностите възлиза на близо 900 000 лева. Ремонтните дейности започнали преди година.

    „Запазен е римският стил, който е имала банята. Обликът отвън, който сме създали е по снимки и данни, които сме получили“, каза архитект Димитър Стоилов.

    От днес къпалнята може да се ползва от жителите и гостите на Минерални бани, а цените са съобразени с тези на частните бани.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Чо
      Чок гюзел
      8 -19
      09:05, 18 сеп 2022
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 2
      Ня
      Някой
      2 -6
      16:06, 18 сеп 2022
      А теляк ще има ли в банята? Дано има че имам много... Виж коментара
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини