От х:

Днес в x:

Хасковски магистрати обучаваха ученици от Гимназията по туризъм

    Открит урок на тема „Шестнадесетгодишните – права и отговорности“ се проведе в Професионалната гимназия по туризъм „Александър Паскалев“ в Хасково. Инициативата е съвместна между Районен съд -Хасково, Районна прокуратура и училището, което е единственото в областта, обучаващо ученици в специалност „Съдебна администрация“.

    В ролята на преподаватели влязоха съдия Пламен Георгиев - председател на Районен съд – Хасково и Антон Иванов – заместник-районен прокурор на Районна прокуратура – Хасково. В урока взеха участие ученици от 10А клас и техните по-малки съученици от специалност „Съдебна администрация“. Техен учител по правните дисциплини е Татяна Тодева. Децата задаваха различни въпроси и дискутираха с представителите на съда различни казуси. Обсъдени бяха правата на непълнолетните, техните отговорности на възраст между 14 и 18 години и при какви случаи подлежат на наказания. Особено интересна за младежите се оказа темата дали имат право да работят преди 16-годишна възраст. Разгледани бяха разликите между обида и клевета и наследствените права на децата още преди раждане. Друга интригуваща за учениците тема беше колко консервативен е българският закон.

    Целта на урока е младежите да са информирани в своя избор и постъпки. Според юристите и учителите така те ще са по-добре подготвени за реалния живот.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини