От х:

Днес в x:

19 трудови злополуки в Хасково през 2020 г, две с фатален край

    19 злополуки и са разследвали инспекторите по труда в Хасковска област през изминалата 2020 година. Две от тях са завършили с фатален край.

    При едната от злополуките край пътен възел ”Крепост” в края на април, миналата година, почина мъж от с. Книжовник. 57-годишният работник загина, след като беше неволно порязан от метален диск на храстореза от свой колега по време на почистването на храсти в района на пътен възел "Крепост" по АМ "Марица“.

    В средата на юли в Центъра за психично здраве в хасковския квартал „Болярово“ на работното си място загина електротехник. И в двата случая бяха установени нарушения на на Закона за безопасни условия на труд.

    Тъжната статистка беше припомнена днес на Световния ден за безопасност на труда и Международен ден, посветен на паметта на загиналите при трудови злополуки по време на заседанието на Областния съвет по условия на труд. На него присъстваха директорът на Инспекцията по труда - Хасково Кирчо Кирев, председателят на РС на КНСБ – Хасково Веселин Тодоров, председателят на СРС „Подкрепа“ – Хасково Марио Бисеров, председателят на УС на ХТПП Янчо Янев и Соня Христозова - член на КРИБ.

    От доклада на директора на Инспекцията по труда в Хасково Кирчо Кирев стана ясно, че в рамките на 2020 година контролните органи са съставили общо 220 акта за нарушения и са засечени  57 случая за работа без трудови договори. За година са направени 1135 проверки за спазване на трудовото законодателство, на които са констатирани 5344 нарушения.

    Инспекторите по труда отчитат в Хасковски регион  и порочната практика за наемане на служители на непълен работен ден, които обаче фактически са работили на пълен.

    13 са направените от Инспекцията по труда непланирани проверки през годината. Те са по сигнал основно за наемане на работа без трудов договор и лоши условия на труд на работните места.

    Не са засечени през годината случаи на наемане на работа на лица под 18-годишна възраст, без съответните разрешения.

    Данните показват, че работодателите изпълняват основните си задължения за осигуряване здраве и безопасност при работа в условия на епидемична обстановка. Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова посочи на заседанието, че безспорно най-голямото предизвикателство в условията на труд през изминалата година е пандемията от Ковид.

    Около 500 фирми са тествани с въпросника за самоконтрол по проекта на Главна инспекция по труда за Оптимизация и иновация, финансиран по ОП Развитие на човешките ресурси и съфинансиран от ЕС. Той е насочен към най-рисковите по отношение на спазване на трудовите правоотношения предприятия и целта е да бъдат подпомогнати ръководствата им сами да установят и отстраняват несъответствията. 2000 са общо предприятията у нас, оценени според разработена методика като високорискови.

    60 % от работодателите, попълнили въпросниците за самооценка, твърдят, че са предприели мерки за подобряване условията на труд в своите предприятия, информира на Инспекцията по труда в Хасково Кирчо Кирев.

    Председателят на РС на КНСБ – Хасково адвокат Веселин Тодоров обърна внимание, че половината от направените през миналата година предписания от ИТ са по Закона за безопасни условия на труд. Той посочи, че от КНСБ се полагат усилия за съживяването на т.нар. комисии по условия на труд, които счита, че законодателят е регламентирал като добра превенция.

    Веселин Тодоров обобщи, че за съжаление, делата, които влизат в съдебна зала по Закона за безопасни условия на труд, са по-скоро такива, които са краен резултат от вече настъпила вреда-след станала трудова злополука или професионалното заболяване. Делата, които се водят за неизплатени заплати и обезщетения,  са масови.

    По традиция, след заседанието на Областния съвет по условия на труд бе почетен 28 април - Световен ден за безопасност на труда и Международен ден, посветен на паметта на загиналите при трудови злополуки. Членовете на съвета поднесоха цветя пред паметната плоча на загиналите при трудови злополуки в област Хасково.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Мо
      Момата с косата
      3 0
      18:18, 28 апр 2021
      Това си е традиция още от време оно.Бреди 89 та имаше десетки загинали при трудови злополуки.
    • 2
      По
      Поклон
      5 -1
      08:09, 29 апр 2021
      Панахида за робите (работници и служители) на Тенчо Лилянов , Даниел Гаргов и Цвети Лалов, които измират като кучета по гаражи и заводи изпълнявайки служебните си задължения в нечовешки условия и организация на труд.
      • Мъ
        Мъртвеца от Ковчега
        3 -1
        08:18, 29 апр 2021
        Трябва да отдадем заслуженото и на държавните институции - контролни органи и представляващите ги от ГЕРБ длъжностни лица за всички прикрити престъпления през годините.

    Още новини

    Последни новини