От х:

Днес в x:

14 °C

19 трудови злополуки в Хасково през 2020 г, две с фатален край

  19 злополуки и са разследвали инспекторите по труда в Хасковска област през изминалата 2020 година. Две от тях са завършили с фатален край.

  При едната от злополуките край пътен възел ”Крепост” в края на април, миналата година, почина мъж от с. Книжовник. 57-годишният работник загина, след като беше неволно порязан от метален диск на храстореза от свой колега по време на почистването на храсти в района на пътен възел "Крепост" по АМ "Марица“.

  В средата на юли в Центъра за психично здраве в хасковския квартал „Болярово“ на работното си място загина електротехник. И в двата случая бяха установени нарушения на на Закона за безопасни условия на труд.

  Тъжната статистка беше припомнена днес на Световния ден за безопасност на труда и Международен ден, посветен на паметта на загиналите при трудови злополуки по време на заседанието на Областния съвет по условия на труд. На него присъстваха директорът на Инспекцията по труда - Хасково Кирчо Кирев, председателят на РС на КНСБ – Хасково Веселин Тодоров, председателят на СРС „Подкрепа“ – Хасково Марио Бисеров, председателят на УС на ХТПП Янчо Янев и Соня Христозова - член на КРИБ.

  От доклада на директора на Инспекцията по труда в Хасково Кирчо Кирев стана ясно, че в рамките на 2020 година контролните органи са съставили общо 220 акта за нарушения и са засечени  57 случая за работа без трудови договори. За година са направени 1135 проверки за спазване на трудовото законодателство, на които са констатирани 5344 нарушения.

  Инспекторите по труда отчитат в Хасковски регион  и порочната практика за наемане на служители на непълен работен ден, които обаче фактически са работили на пълен.

  13 са направените от Инспекцията по труда непланирани проверки през годината. Те са по сигнал основно за наемане на работа без трудов договор и лоши условия на труд на работните места.

  Не са засечени през годината случаи на наемане на работа на лица под 18-годишна възраст, без съответните разрешения.

  Данните показват, че работодателите изпълняват основните си задължения за осигуряване здраве и безопасност при работа в условия на епидемична обстановка. Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова посочи на заседанието, че безспорно най-голямото предизвикателство в условията на труд през изминалата година е пандемията от Ковид.

  Около 500 фирми са тествани с въпросника за самоконтрол по проекта на Главна инспекция по труда за Оптимизация и иновация, финансиран по ОП Развитие на човешките ресурси и съфинансиран от ЕС. Той е насочен към най-рисковите по отношение на спазване на трудовите правоотношения предприятия и целта е да бъдат подпомогнати ръководствата им сами да установят и отстраняват несъответствията. 2000 са общо предприятията у нас, оценени според разработена методика като високорискови.

  60 % от работодателите, попълнили въпросниците за самооценка, твърдят, че са предприели мерки за подобряване условията на труд в своите предприятия, информира на Инспекцията по труда в Хасково Кирчо Кирев.

  Председателят на РС на КНСБ – Хасково адвокат Веселин Тодоров обърна внимание, че половината от направените през миналата година предписания от ИТ са по Закона за безопасни условия на труд. Той посочи, че от КНСБ се полагат усилия за съживяването на т.нар. комисии по условия на труд, които счита, че законодателят е регламентирал като добра превенция.

  Веселин Тодоров обобщи, че за съжаление, делата, които влизат в съдебна зала по Закона за безопасни условия на труд, са по-скоро такива, които са краен резултат от вече настъпила вреда-след станала трудова злополука или професионалното заболяване. Делата, които се водят за неизплатени заплати и обезщетения,  са масови.

  По традиция, след заседанието на Областния съвет по условия на труд бе почетен 28 април - Световен ден за безопасност на труда и Международен ден, посветен на паметта на загиналите при трудови злополуки. Членовете на съвета поднесоха цветя пред паметната плоча на загиналите при трудови злополуки в област Хасково.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Мо
   Момата с косата
   3 0
   18:18, 28 апр 2021
   Това си е традиция още от време оно.Бреди 89 та имаше десетки загинали при трудови злополуки.
  • 2
   По
   Поклон
   5 -1
   08:09, 29 апр 2021
   Панахида за робите (работници и служители) на Тенчо Лилянов , Даниел Гаргов и Цвети Лалов, които измират като кучета по гаражи и заводи изпълнявайки служебните си задължения в нечовешки условия и организация на труд.
   • Мъ
    Мъртвеца от Ковчега
    3 -1
    08:18, 29 апр 2021
    Трябва да отдадем заслуженото и на държавните институции - контролни органи и представляващите ги от ГЕРБ длъжностни лица за всички прикрити престъпления през годините.

  Хороскоп за 14.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
  14 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
  14 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
  14 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
  14 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
  14 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
  14 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
  14 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
  14 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
  14 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
  14 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
  14 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
  14 май 2021
  Последни новини