От х:

Днес в x:

Поднесоха цветя в памет на загиналите при трудови злополуки в Хасково

    Цветя бяха поднесени пред паметната плоча на загиналите при трудови злополуки, поставена на сградата на НАП-Хасково. В ритуала участваха областният управител на Хасково Красимир Ангелов, директорът на Инспекцията по труда в Хасково Кирчо Кирев, директорът на НОИ в Хасково Огнян Добриков, представители на синдикални организации.

    28 април е обявен за Световен ден за безопасност и здраве при работа. „Почитат се загиналите в трудови злополуки. Смятам всички са убедени, че това нещо е много важно и би следвало да се обръща внимание на условията за безопасност на труда“, каза Красимир Ангелов. Той поясни, че е проведена среща с отговорните институции, работодателските организации, представители на синдикатите с цел да се обърне внимание на безопасните условия на труд и фирмите да бъдат по-стриктни в осигуряването на безопасни условия на труд, защото през 2022 г. в световен мащаб са загинали около 2,2 млн. души при трудови злополуки.

    „Сами може да направите извод, че това са едни ненужни жертви. Загубват се животи, заради немарливост, защото в 90% от случаите става въпрос за неспазване на условията на труд или неосигурени такива от работодателя“, каза Красимир Ангелов.

    Директорът на Инспекцията по труда в Хасково Кирчо Кирев заяви, че процесът по спазването на здравословните и безопасни условия на труд е двустранен – в него участват не само работодателите, но и работниците, защото в не малко част от злополуките, които се случват, стават от несериозното им отношение в работния им процес. Той поясни, че през миналата година има един загинал при трудова злополука. Това е случаят в депото за битови отпадъци в хасковското село Гарваново, при който работник загина в машина за балиране. По този повод бяха издадени предписания и бяха наложени глоби. Има и 9 случая с пострадали хора при трудови злополуки в Хасковска област. В тези фирми има регулярни проверки.

    Данни предоставиха и от НОИ в Хасково, където квалифицират трудовите злополуки. По техни данни през 2022 г. са заявени 50 трудови злополуки, като 5 не са признати. 7 от случаите са със смърт, като 6 от тях са извън страната, но касаят хасковски фирми.

    През 2023 г. до момента са регистрирани 15 трудови злополуки и 4 смъртни случая – 2 в чужбина със загинали работници в хасковски фирми, 1 в Свиленград и 1 в Пловдив.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини