От х:

Днес в x:

17 умират всеки час на работното си място

Всеки час на работното си място или в следствие на професионални болести загиват 17 души в ЕС. Черната статистика изнесе по време на заседанието на Областния съвет по условията на труд в Хасково председателят на регионалната структура на КНСБ Василка Иванова. Според данните за последните 14 години в България са станали 58 000 трудови злополуки, а 1845 българи са загинали.

Най-малко са злополуките на работното място в икономически по-слабите региони като Монтана, Силистра и Видин. На първо място са София, Пловдив и Бургас. Хасково е в средата на статистиката.

За хасковска област данните показват, че през 2013 година са станали 48 трудови злополуки, което е с 8 по-малко в сравнение с предходната 2012-та. За сметка на това през миналата година са повече инцидентите на работа с фатален край. В региона през миналата година са починали на работа или на път към нея 12 души.

Според доклада на местната инспекция по труда като цяло в региона все още условията на труд са лоши. Изключение правят предприятията от винопроизводството. Само фирмите от бранша са сменили с по-ново и безопасно оборудването си от 2011 година насам.

Отчетът даде яснота и за общото икономическо състояние на региона. Според данните най-много са работещите фирми от шивашката промишленост. Класацията на нарушенията, свързани с условията на труд, води неспазването на трудовото законодателство. В най-честите случаи става въпрос за неплащане на допълнителна работа, отпуските и регламентираните почивни дни.

След края на заседанието членовете на Областния съвет по условията на труд отбелязаха и днешния 28-април, който в световния календар е ден за безопасност на труда и загиналите при трудови злополуки, с поднасяне на цветя пред паметната плоча на загиналите по време на работа.

М. Манолова.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини