От х:

Днес в x:

510 нарушения за месец са засекли инспекторите по труда

110 нарушения на трудовото законодателство и при осигуряване на безопасни условия на работното място са засекли през изминалия месец контрольорите от Инспекцията по труда в Хасково.

Нередностите са установени при извършените 106 проверки, 10 от които по сигнали на граждани.

През периода са приложени 502 принудителни административни мерки. Съставени са 21 актова за установяване на административни нарушения. Влезли в сила наказателни постановления са 43 за обща сума 66 000 лв.

ОТ Инспекцията по труда за пореден път напомнят на работещите, че трудовият договор се сключва преди постъпване на работа. Работодателят е длъжен да предостави на работника или служителя екземпляр от сключения трудов договор, подписан от двете страни, копие от уведомлението, с което той е регистриран в НАП, както и длъжностна характеристика. Работодателят няма право да допуска до работното място работник преди да е регистрирал в НАП трудовия му договор.

При клауза за изпитателен срок, той не може да бъде повече от 6 месеца в общия случай. Когато обаче трудовият договор е срочен и е за период по-малко от 1 година, срокът за изпитване може да бъде максимум до 1 месец съгласно промените на трудовото законодателство от 1 август 2022 г.

За да бъдат защитени трудовите права на работниците и служителите, следва те да не се съгласяват да работят при условия, договорени устно.

От Инспекцията по труда обясняват, че зачестяват случаите при тях, в които постъпват сигнали от работници без трудов договор, на които не е платено, след като са освободени. В тези случаи контролните органи няма как да обявят съществуване на трудовото правоотношение.

Друга практика от негативната статистика, за която съобщават, е при прекратяване на трудово правоотношение да не се изплаща част от възнаграждението, която е договорена устно. В тези случаи поради липса на писмени доказателства, че сумата е дължима, работодателят не може да бъде задължен да я изплати, уточняват от контролния орган.

Затова,  призивът е работниците и служителите да подават сигнали при нередности, докато са още на работните си места, за да може да бъде установено безспорно, че полагат труд без сключен трудов договор.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Случаен виц

Последни новини