От х:

Днес в x:

Инспекцията по труда състави 12 акта за месец, продължават проверки за трудови договори

Контролът за трудови договори, както и проверките на фирмите, които са потенциални нарушители на нормите, свързани със заплащането на труда на работещите, остават приоритет в дейността на дирекция „Инспекция по труда“ в Хасково, съобщиха от контролната служба.

От там обръщат внимание, че работниците и служителите не следва да разписват документи, с чието съдържание не са съгласни. Работодателят няма право да допуска работници и служители до работните им места без регистриран в НАП писмен трудов договор. Ако работодателят желае да провери в работна среда качествата на работника и служителя, той може да се възползва от възможността за сключване на трудов договор със срок на изпитване. В срока на изпитване договорът може да бъде прекратен по всяко време без предизвестие и без дължими обезщетения, освен за неизползван полагаем платен годишен отпуск. Следва да се има предвид, че с предоставените им от закона правомощия инспекторите по труда не биха могли да защитят правата на работници, които са полагали труд без писмени трудови договори.

Сред акцентите в дейността на ДИТ Хасково остава засиленият контрол в строителството, селското стопанство, ресторантьорството и хотелиерството, които са идентифицирани като рискови по отношение на недекларирания труд. Строително-монтажните работи са с повишен риск и по отношение на безопасността и здравето при работа.

През юли от Инспекцията по труда са извършили 117 проверки, констатирани са 617 нарушения, съставени са 12 акта за установяване на административни нарушения. През миналия месец са влезли в сила 13 наказателни постановления за обща сума 13 200 лв.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ге
    Георгиев
    4 0
    22:03, 31 авг 2020
    А останалите 605 нарушения санкционирани ли са и ако да ,каква е санкцията
  • 2
    45
    4545
    2 0
    23:13, 31 авг 2020
    За милиони няма закони за кокошка няма прошка!!!о с т а в к аааааа
Последни новини