От х:

Днес в x:

Димитровград иска кръгово до Язаки по пътя за Хасково

Изображение 1 от 2

    С кръгово кръстовище да бъде уредено движението към заводите на Язаки и СА-БА, чийто строеж скоро ще е факт. Огромните обекти се изграждат край пътя между областния център и Димитровград.

    Вече има проект на Язаки, които е внесен за разглеждане, посочи кметът Иво Димов по време на големия бизнес форум „Да! На българската икономика”. Дискусията се състоя днес в зала “Марица“ на областната администрация в Хасково с участието на заместник-министъра на Регионалното развитие Николай Нанков, председателят на най-голямата работодателска организация у нас Кирил Домусчиев,

    изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, Румен Порожанов – изпълнителният директор на ДФ “Земеделие“, депутатът от Хасково Делян Добрев, кметовете на общините в областта и представители на бизнеса от региона.

    Заводът на японската фирма „Язаки“ ще изпълни капацитета си от 3 хиляди работни места до две години, започва изграждане и на завода на турската компания САББА. Освен това в същия район ще заработи и една от най-големите асфалтови бази у нас, която ще обслужва цяла Южна България, затова реорганизацията на движението в тази зона е много важно и с оглед сигурността на пътуващите до тези големи обекти, посочи димитровградският градоначалник. Той допълни, че според разчетите на „Язаки“ всекидневно от централното шосе към завода ще влизат и излизат около 70 автобуса, както и други тежки превозни средства. Затова Димов поиска помощ от държавата за реализирането на проекта. Според първоначалните разчети за изграждането на кръговото ще са необходими между 400 - 500 хиляди лева.

    В отговор на искането заместник-министърът на МРРБ Николай Нанков

    отговори, че работният проект на „Язаки“ ще бъде разгледан и поставен за съгласуване като част от предстоящата рехабилитация на 50-километровото трасе от Чирпан към Симеоновград.

    Заместникът на Лиляна Павлова посочи още, че от 1150 км. републиканска пътна мрежа на територията на Хасковски регион - 60% са за ремонт заради лошото им състояние. Ненков припомни, че в момента се извършват текущи ремонти в Хасковска област на стойност около 13 млн.лева.

    Рехабилитират се пътищата между селата Книжовник – Стамболово - Голям извор и селата Светлина – Минерални бани – Караманци. През следващата година в приоритетите на МРРБ за Хасковски регион е включено обходното шосе на Хасково, част от Е-80, ще бъде направен ремонт и на Полски градец – Тополовград – Устрем.

    Заместник-минстър Нанков съобщи още, че през 2017 година по Програмата „ Региони в растеж“ в образователната инфраструктура в региона ще влязат 35 млн.лева.

    Той съобщи още, че скоро ще бъдат осветени пътните връзки по „АМ Марица“ към ГКПП Капитан Андреево. Така отговори на въпрос от свиленградския кмет Георги Манолов. Градоначалникът предложи на държавата парцел от 100 декара, собственост на общината, в близост до граничния пункт, на който да бъде изградена паркинг за тировете.

    Предложението ще бъде обсъдено, отговори Ненков.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Сб
      СБА
      20 -4
      20:44, 8 сеп 2016
      Хасково и Димитровград са известни като двата града с най-тъпо проектирани и реализирани кръгови движения в България....дойде време да се направи поредната идиотщина , за да се усвоят поредните пари....И в завода на Язаки директно от кръговото ли ще се влиза???.....Слаб умствен ресурс и в двете Общини! най-логично е да се направи надлез на основния път и локални за завода и Летището, така ще се избегнат всевъзможни ПТП-а , особено такива с Кърджалийска регистрация. Най-добре двамата Кметя да се разходят по Южната дъга на Околовръстното на София , но и в двете посоки, за да видят как се правят пътни връзки!!!
      • 63
        632165
        7 -2
        21:03, 8 сеп 2016
        А дано ама на дали
    • 2
      Ke
      Kela
      11 -1
      22:18, 8 сеп 2016
      Това кръгово ще е най голямата глупост
    • 3
      Tr
      trunk
      2 -1
      12:28, 9 сеп 2016
      Е можеха и светофар да сложат така че не е най - голямата но се стараят.
    Последни новини