От х:

Днес в x:

Летен пътеводител: Богородичната стъпка в Баните

Ако се чудите къде да прекарате уикенда, ако ви се иска да съберете впечатления от старо време покрай древните културно-исторически и паметници, в областта имате голям избор.

Ето едно предложение, близо до Хасково, и повече от интересно. Минерални бани.

В центъра на селището доц. Красимир Лещаков разкопа древна къпалня, част от светилище, иначе популярно от десетилетия сред местните като „Богородичната стъпка“. Според легендата Стъпката е оставена от Божията майка с младенеца на ръце при гоненията й. Тя стъпила в една от скалите с босите си крака и в един от отпечатъците на нозете й бликнал извор. С водата от него Богородица изкъпала детето си. Понеже стъпките са в изключително здрави вулканични скали, хората считат следите като доказателство за майчината сила, когато трябва да защити детето си.

Според учените обаче отпечатъкът е свързан с обредността на минералната вода. Като цяло четири са основните функции на светилището, смята археологът Лещаков. Те са свързани с минералната вода, лечебната сила на скалата, монетите, които са хвърляни във водата и конците, връзвани на дърво в близост – ритуали, при които хората са вярвали, че оставят болестите си. Безспорни доказателства има, че обекта се е ползвал от траките, от римляните, от мюсюлмани и християни.

Тръгвайки си от мистичното място, не забравяйте да вържете кончето от дрехата си на дръвчето край къпалнята, за да се отървете от болежките си.При по-внимателно вглеждане, макар и вече с доста заличени контури, се вижда и Стъпката, отговаряща на номер 42.

Докато сте в този район можете да се отбиете и до връх „Асара”, на няколко километра от Баните, на 610 м. надморска височина в близост до с. Ангел войвода.

Околността е отдавна известна на учените с тракийския култов комплекс, който е обявен за национален паметник. На това място може да се види и древен календар, издялан в камъните от ранно тракийско време-16-17 в. пр. Хр. Става дума за измерване на точното положение на слънцето при голямото и малкото слънцестоене, т. е. при пролетно и есенно равноденствие. За да видите съоръжението обаче със сигурност ще трябва да се сближите с някой от местните, за да ви заведе до усойното място. Затова се подгответе с чифт гумени ботуши за всеки случай.

 

haskovo.net

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини