От х:

Днес в x:

В Узунджово: време е някой да изхвърли боклука

Децата започнаха да изхвърлят боклука от Узунджово

Цяло Узунджово реши, че днес е време някой да изхвърли боклука. От ранни зори селото е подложено на щателна оборка от край до край, като се избягва оня край с най-многото смет. Там той е неизтребим. В останалата част от селото обаче се събираше всеки фас, найлонова торбичка и захвърлена хартийка. Прорасналата между плочките трева се тесаше старателно, а бурените се тъпчеха в черни найлонови чували. За един полуден узунджовци свариха да напълнят два камиона със смет. Двата щаба на почистващите бригади бяха край църквата и средищното училище „Любен Каравелов“. На първото място оперираха 55 жени от пенсионерския клуб „Пандо Ванчев“, които изпълнявали проект. По план всеки месец имали по две събития, едното било за великденско почистване на черквата. В мероприятието ги подпомогна кметът Димитър Ничев, който собственоръчно замиташе боклука от двора на храма.

В другия край на селото близо 300 деца бяха населили двора на своето ОУ и разчистваха от отпадъци. Импулсът към чистота на дечицата бе впечатляващ, а тяхното трудолюбие безспорно, но имаха страшно много за чистене и то не по тяхна вина. В целия огромен двор на училището имаше само 1/едно/ кошче за смет. Сметосъбиратели липсваха както на зелените площи, така и на спортната площадка и до примамливата беседка, където вероятно децата си ядат закуските. За сметка на това пък единственото кошче бе пласирано точно до бобъра на входа към двора.

Детско-учителският ентусиазъм се водеше от фондация Джендър Перспективи, която организирала почистването на 6 села. Управителят на фондацията Антония Филева анонсира, че вече изчистили Малево, Динево и Тракиец, а след Узунджово отивали в Конуш, Стамболийски и Войводово. Засега най-доволни били от Узунджово, защото тук си имали инструменти за чистене, а от Джендър носили черните найлонови чували и полиетиленови ръкавици. И тук се чистеше по проект, координиран от Кристина Йорданова - „Да разрешим проблемите си заедно“. В рамките на този проект била създадена и група за взаимопомощ, в която узунджовци се организирали да помагат с каквото могат на нуждаещите се съселяни.

Г. Христов

300 ученици на ОУ "Любен Каравелов" направиха пълна оборка на двора
Време е някой да изхвърли боклука
Сметта беше в изобилие, защото дворът бе лишен от кошчета за смет

В другия край на града, пенсионерите от клуб "Пандо Ванчев" почистваха около църквата
Бабите напълнили два камиона с боклуци
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини