От х:

Днес в x:

12 °C

250 бежанци се втурнаха да изучават компютри и английски

Мохамед Саид учи деца на английски


Сирийските бежанци в лагера в Харманли се самоорганизираха в училище, в което изучават английски език и компютърна грамотност. За децата са предвидени и часове по рисуване, музика и математика. Школото има само един-единствен квалифициран преподавател-23 годишния учител по английски от Дамаск Мохамед Саид. Той е в лагера от 20-тина дни и не могъл да понесе гледката на 449-те деца, тичащи из боклуците и край рушащите и опасни сгради в бившето военно поделение. Затова решил да ги заведе на сигурно и по-приятно място. Заедно със своите приятели и връстници Яшар, Мохамед и малко по-големия Хюсеин изготвили учебна програма, срещнали се с родителите и ги убедили в ползата от инициативата си. На бежанците най-харесала идеята да научат чужд език с който да се оправят в Западна Европа, където всички бленуват да отидат незабавно след получаване на бежанския си статут. Затова в школото се записали над 100 възрастни, сред които и хора над 50 и повече години.

„Нямаше да се справим без Лидия Стайкова и Джил. Благодарение на тях получихме 1 бяла дъска, картинки, таблици и тетрадки” заяви Мохамед Саид. Лидия Стайкова е пенсионирана учителка по английски език в Хасково, а Джил е англичанка, която работи на доброволни начала в лагера в Харманли. Двете издействали и дарили два компютъра, около които се формирал цял клас за начална компютърна грамотност. Преподава им бившия счетоводител Яшар Таип и току що завършилия колеж в Дамаск 20-годишен Мохамед Алтай. „Учим ги на основни неща-да изключат и включат компютъра, да боравят с мишка и клавиатура, а на по-късен етап да използва програмите WORD и EXСEL . За повече нямаме знания” с усмивка обяснява Яшар. Работата е затруднена от липсата на интернет, но новия комендант на лагера Йордан Малинов е постигнал договорка от следващата седмица фирма да осигурява безжичен интернет, срещу 30 лв на месец за целия лагер. НПО пък обещало още един компютър. Друга неправителствена организация пък е предложила доброволци учители по български, но засега сирийците нямат интерес-английският им е много по полезен.

Учениците са разделени в 4 възрастови групи-от 5 до 7 години, от 8 до 12, от 13 до 16 и от 17 нагоре. Големите учат само английски, но за да се поддържа интересът на малките се преподават още музика и рисуване.

Г.Христов

Помага му бившия зъболекар Хюсеин
Новият комендант на лагера Йордан Малинов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Отнасяйте се с повече търпение към хората и нещата, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание със сигурност ще постигнете повече, в противен случай ще си създадете напрежение и няма да постигнете целите си. Приятел ще ви предложи идея, което ще ви амбицира, но и затрудни.
28 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес бъдете добронамерени към по-низшестоящите от вас, не знаете кога ще имате нужда от услугите им. Не е изключено незаетите да имат късмет през този ден и да си намерят подходяща работа. Общуването ви с приятели ще бъде особено приятно.
28 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следете внимателно какво се случва около вас и преценете кога да се включите с активни действия. Не допускайте обаче превръщането си в обикновени наблюдатели на събитията, тъй като имате много възможности и ще е жалко ако не ги осъществите. Наложете си да не се занимавате с работа, която не е наложителна за дадения момент и се постарайте да се съсредоточите върху най-важното. Предстоят ви добри новини в личен план.
28 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако разнообразите деня си с пътувания и други приятни занимания, ще обновите духа, здравето и психиката си. Общуването ви с хора, с които ви е приятно да бъдете, ще се отрази и на работата ви, по косвен или пряк начин. Равновесието може да бъде постигнато, стига то да не е в противоречие с чувството ви за свобода.
28 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще постигнете голям делови успех, който ще затвърди положението ви на работното ви място. Имате основания за радост, но не бива да забравяте и за следващата си стъпка, която може да се окаже решаваща. Харчете разумно, не купувайте излишни вещи.
28 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще търсите нови форми за изява на талантите си, преминавайки през деня в забързано темпо. Ще получите известия, които ще ускорят процесите в живота ви. Запознанство или утвърдена връзка ще ви създаде приятни емоции. С внимание ще се отнесете към проблемите на близък човек и ще му помогнете да ги преодолее.
28 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В професионален план денят е прекрасен и на мнозина им предстои служебно повишение. Ако сте безработни днес имате много добри шансове да промените това положение. Бъдете упорити и настоятелни. Със сигурност ще успеете.
28 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изразете доброто си отношение към хората, с които общувате и делата ви ще се подреждат така, както ги предвиждате. С настроение ще разгърнете сили в много посоки, което неминуемо ще се отрази на живота ви. Не сте от хората, които чакат на готово и днес ще го потвърдите отново.
28 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще откриете перспектива за себе си в разработването на нов проект и акуратно ще се захванете с него. Без да губите време, ще направите нужните проучвания и ще намерите хората, с чиято финансова подкрепа ще го реализирате. Отношенията ви с постоянния партньор са променливи, проявете повече активност и не чакайте наготово решенията му.
28 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще фокусирате върху себе си вниманието на много хора, което ще повдигне и без това високото ви самочувствие. Лесно ще създавате нови приятелства и връзки. Работата ще ви отрезви, налагайки ви строг и делови подход към текущите ви задачи. Не се щадете, когато трябва да покажете готовност за взаимопомощ.
28 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще защитите позицията си по въпроси, касаещи бизнеса, финансите и не на последно място личния ви живот. Ще работите по осъществяване на програмата си и по-малко ще се съобразявате с мнението на другите. Но ще ви се наложи да проявите разбиране и към обща тема, зачитайки и мнението на партньорите си.
28 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Предприемате рискована операция, но сте силно убедени в успеха си. Ще сполучите, ако не действате прибързано и не правите непременно онова, което сте решили. Много биха ви помогнали съветите на близки и колеги, особено на онези от тях с повече опит. Мислете в перспектива, а не единствено в настоящето, това ще ви помогне да вземете правилното решение.
28 окт 2020
Последни новини