От х:

Днес в x:

250 бежанци се втурнаха да изучават компютри и английски

Мохамед Саид учи деца на английски


Сирийските бежанци в лагера в Харманли се самоорганизираха в училище, в което изучават английски език и компютърна грамотност. За децата са предвидени и часове по рисуване, музика и математика. Школото има само един-единствен квалифициран преподавател-23 годишния учител по английски от Дамаск Мохамед Саид. Той е в лагера от 20-тина дни и не могъл да понесе гледката на 449-те деца, тичащи из боклуците и край рушащите и опасни сгради в бившето военно поделение. Затова решил да ги заведе на сигурно и по-приятно място. Заедно със своите приятели и връстници Яшар, Мохамед и малко по-големия Хюсеин изготвили учебна програма, срещнали се с родителите и ги убедили в ползата от инициативата си. На бежанците най-харесала идеята да научат чужд език с който да се оправят в Западна Европа, където всички бленуват да отидат незабавно след получаване на бежанския си статут. Затова в школото се записали над 100 възрастни, сред които и хора над 50 и повече години.

„Нямаше да се справим без Лидия Стайкова и Джил. Благодарение на тях получихме 1 бяла дъска, картинки, таблици и тетрадки” заяви Мохамед Саид. Лидия Стайкова е пенсионирана учителка по английски език в Хасково, а Джил е англичанка, която работи на доброволни начала в лагера в Харманли. Двете издействали и дарили два компютъра, около които се формирал цял клас за начална компютърна грамотност. Преподава им бившия счетоводител Яшар Таип и току що завършилия колеж в Дамаск 20-годишен Мохамед Алтай. „Учим ги на основни неща-да изключат и включат компютъра, да боравят с мишка и клавиатура, а на по-късен етап да използва програмите WORD и EXСEL . За повече нямаме знания” с усмивка обяснява Яшар. Работата е затруднена от липсата на интернет, но новия комендант на лагера Йордан Малинов е постигнал договорка от следващата седмица фирма да осигурява безжичен интернет, срещу 30 лв на месец за целия лагер. НПО пък обещало още един компютър. Друга неправителствена организация пък е предложила доброволци учители по български, но засега сирийците нямат интерес-английският им е много по полезен.

Учениците са разделени в 4 възрастови групи-от 5 до 7 години, от 8 до 12, от 13 до 16 и от 17 нагоре. Големите учат само английски, но за да се поддържа интересът на малките се преподават още музика и рисуване.

Г.Христов

Помага му бившия зъболекар Хюсеин
Новият комендант на лагера Йордан Малинов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини