От х:

Днес в x:

5 °C

250 бежанци се втурнаха да изучават компютри и английски

Мохамед Саид учи деца на английски


Сирийските бежанци в лагера в Харманли се самоорганизираха в училище, в което изучават английски език и компютърна грамотност. За децата са предвидени и часове по рисуване, музика и математика. Школото има само един-единствен квалифициран преподавател-23 годишния учител по английски от Дамаск Мохамед Саид. Той е в лагера от 20-тина дни и не могъл да понесе гледката на 449-те деца, тичащи из боклуците и край рушащите и опасни сгради в бившето военно поделение. Затова решил да ги заведе на сигурно и по-приятно място. Заедно със своите приятели и връстници Яшар, Мохамед и малко по-големия Хюсеин изготвили учебна програма, срещнали се с родителите и ги убедили в ползата от инициативата си. На бежанците най-харесала идеята да научат чужд език с който да се оправят в Западна Европа, където всички бленуват да отидат незабавно след получаване на бежанския си статут. Затова в школото се записали над 100 възрастни, сред които и хора над 50 и повече години.

„Нямаше да се справим без Лидия Стайкова и Джил. Благодарение на тях получихме 1 бяла дъска, картинки, таблици и тетрадки” заяви Мохамед Саид. Лидия Стайкова е пенсионирана учителка по английски език в Хасково, а Джил е англичанка, която работи на доброволни начала в лагера в Харманли. Двете издействали и дарили два компютъра, около които се формирал цял клас за начална компютърна грамотност. Преподава им бившия счетоводител Яшар Таип и току що завършилия колеж в Дамаск 20-годишен Мохамед Алтай. „Учим ги на основни неща-да изключат и включат компютъра, да боравят с мишка и клавиатура, а на по-късен етап да използва програмите WORD и EXСEL . За повече нямаме знания” с усмивка обяснява Яшар. Работата е затруднена от липсата на интернет, но новия комендант на лагера Йордан Малинов е постигнал договорка от следващата седмица фирма да осигурява безжичен интернет, срещу 30 лв на месец за целия лагер. НПО пък обещало още един компютър. Друга неправителствена организация пък е предложила доброволци учители по български, но засега сирийците нямат интерес-английският им е много по полезен.

Учениците са разделени в 4 възрастови групи-от 5 до 7 години, от 8 до 12, от 13 до 16 и от 17 нагоре. Големите учат само английски, но за да се поддържа интересът на малките се преподават още музика и рисуване.

Г.Христов

Помага му бившия зъболекар Хюсеин
Новият комендант на лагера Йордан Малинов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще е най-добре, ако се отдадете на пълна почивка. Позволете си го дори само през един ден от седмицата. Помислете за себе си и за неща, които да ви освежат. Предложение за вечерта ще ви мотивира за промяна на външния ви вид. Не пренебрегвайте онова, което ви предлага сърдечния партньор.
21 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате в добра физическа и психическа форма и наред със своите задачи ще се включите активно в решаването и на обществените. Ще изпълните както своите, така и очакванията на другите към вас. Волята ви ще укрепне, ще се освободите от съмненията и тревогите си, а пътя ви ще стане по-ясен.
21 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Каквито и усилия да ви струва това останете си в къщи днес и се опитайте да бъдете максимално полезни на себе си и на семейството си. Със свежото си чувство за хумор ще успеете да създадете приятна атмосфера около себе си. Поканете приятели на вечеря и се забавлявайте.
21 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите времето си в проучване на нова дейност, от която очаквате добри доходи. За да напреднете по-бързо се съветвайте с хора, които са запознати с материята и се ползвайте от опита им. Изчистете съзнанието си от тревожни мисли и се посветете на главното, ще успеете.
21 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Пригответе се за работа. Неотложни ангажименти ще приковат вниманието ви. Умората обаче, ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. И независимо от всичко трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Останете търпеливи, запазете спокойствие.
21 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Доброто сътрудничество, което градите с партньорите ви се отразява позитивно на мисленето, работата и печалбите ви. Но мислете за себе си, бъдете по-рационални по отношение изразходването на енергията си и не се разпилявайте излишно. Романтично запознанство и начало на дълга връзка.
21 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Поради многото си ангажименти днес ще решавате проблемите си в движение, но грижата ви за другите ще е от първостепенна важност за вас. Възможни са затруднения от технически характер, но ще се справите. Отношенията с човек от обкръжението ви могат да се изгладят с компромиси и от двете страни.
21 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нерешени проблеми от личен характер ще ви занимават и привеждат в активност. Бъдете прагматични и не отхвърляйте съвети и помощ. Чуждият опит също може да ви бъде полезен. Сигурно е, че няма да пренебрегнете интересите си и ще ги отстоявате докрай. Здравето ви се нуждае от повече грижи. Нуждаете се от повече ведрина в живота си.
21 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще постигнете спокойствие и ще балансирате по важност приоритетите си. Наред с това ще се погрижите за дома и семейството си. По отношение на общ проблем ще трябва да предприемете по-решителни стъпки за да го приключите в срок и добре за всички ви. Очакванията ви ще се сбъднат и ще се поздравите с успех.
21 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За да не останете разочаровани, не хранете прекалени очаквания към никого. Ще бъдете щастливи, ако станете по-малко претенциозни към другите. Отнесете се великодушно към стоящите по-долу от вас и ги насърчете. Проблем може да се окаже неразбирането, което ще срещнете от специален за вас човек. Имайте търпение и не налагайте мнението си.
21 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще въвеждате ред в делата си и без затруднение ще създавате нови познанства. Наред с това ще преосмислите отношенията си с някого, който с поведението си влияе деструктивно на мислите и решенията ви. Следвайте разума и сърцето, това ще ви помогне с достъпни средства да постигнете намеренията си.
21 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Вероятно интуицията ви подсказва да си останете в къщи днес. От друга страна не е изключено ваши добри приятели да ви отправят съблазнително предложение за веселба навън. Делови ангажименти също ще ви изкушават да напуснете леглото днес.
21 яну 2021
Последни новини