От х:

Днес в x:

16 °C

Местната власт с червен картон за тютюнджиите от страната

През юни тютюнопроизводителите отново блокираха международния път пред границата с Гърция


Планираният за понеделник протест на тютюнопроизводителите от цялата страна в Харманли няма официално разрешение да се проведе. Администрацията е дала отказ на браншовата организация да организира митинг срещу забавената изкупна кампания за тютюна, както и да блокира международен път Е-80 в частта, която минава през града. Мотивът за отказа е, че протеста съвпада с общоградското шествие за Богоявление, което по традиция завършва с хвърляне на Йордановския кръст във водите на река Харманлийска. Още повече, че към това ще се добави и мъжко ледено хоро в реката. Очаквата се да се включат хиляди граждани. Наличието на паралелно струпване на хора ще доведе до риск за сигурноста, ПТП-та и други инциденти, кото могат да се случат по натоварената международна пътна артерия.

След отказа тютюнджиите започнаха да лавират с часа на своя протест. Първоначално той трябваше да е от 10 часа, за когато се очакваше и литийното шествие за Богоявление. Тютюнджиите смениха началния час за 12.30, но пък впоследствие се разбра, че църковното шествие ще се проведе от 11 часа, тоест отново има вариант шествията да се засекат. Въпреки това тютюнопроизводителите упорстват в намерението си да протестират в понеделник. Очаква се да се стекат над 200 души от всички краища на старната. Особено са надъхани производителите от Хасковско и Кърджалийско. В села като Шишманово, Мустрак и Младиново, тютюнът е единственият поминък, същото може да се каже и за кърджалийското Кирково. Без изкупуването на продукцията им, селяните са обречени на глад. Само в Шишманово например тазгодишното производство е 300 тона, в което са вложени спестяванията на всички селяни.

Основното недоволство на тютюнопроизводителите е за забавената изкупна цена на ориенталските сортове тютюн. Кампанията още не е стартирала, заради което част от залежалата стока вече е мухлясала, а останалата прогресивно влошава качеството си. Освен това се очакват и ниски изкупни цени между 5 и 5.70 лв за килограм. Производителите недоумяват защо в съседно Комотини/Гърция/ при същата почва и същото качество тютюнът се изкупува между 5 и 7 евро за килограм.

Доста нелогично протестиращите заявяват, че не искат нищо от държавата и нямат претенции към нея, макар на практика да затварят държавен път с огромна важност за страната. По Е-80 годишно минават над 1 млн МПС-та и над 3 млн пътници от и за границите на страната с Турция и Гърция.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
24 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
24 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
24 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
24 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
24 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
24 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
24 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
24 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
24 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
24 яну 2021
Последни новини