От х:

Днес в x:

Местната власт с червен картон за тютюнджиите от страната

През юни тютюнопроизводителите отново блокираха международния път пред границата с Гърция


Планираният за понеделник протест на тютюнопроизводителите от цялата страна в Харманли няма официално разрешение да се проведе. Администрацията е дала отказ на браншовата организация да организира митинг срещу забавената изкупна кампания за тютюна, както и да блокира международен път Е-80 в частта, която минава през града. Мотивът за отказа е, че протеста съвпада с общоградското шествие за Богоявление, което по традиция завършва с хвърляне на Йордановския кръст във водите на река Харманлийска. Още повече, че към това ще се добави и мъжко ледено хоро в реката. Очаквата се да се включат хиляди граждани. Наличието на паралелно струпване на хора ще доведе до риск за сигурноста, ПТП-та и други инциденти, кото могат да се случат по натоварената международна пътна артерия.

След отказа тютюнджиите започнаха да лавират с часа на своя протест. Първоначално той трябваше да е от 10 часа, за когато се очакваше и литийното шествие за Богоявление. Тютюнджиите смениха началния час за 12.30, но пък впоследствие се разбра, че църковното шествие ще се проведе от 11 часа, тоест отново има вариант шествията да се засекат. Въпреки това тютюнопроизводителите упорстват в намерението си да протестират в понеделник. Очаква се да се стекат над 200 души от всички краища на старната. Особено са надъхани производителите от Хасковско и Кърджалийско. В села като Шишманово, Мустрак и Младиново, тютюнът е единственият поминък, същото може да се каже и за кърджалийското Кирково. Без изкупуването на продукцията им, селяните са обречени на глад. Само в Шишманово например тазгодишното производство е 300 тона, в което са вложени спестяванията на всички селяни.

Основното недоволство на тютюнопроизводителите е за забавената изкупна цена на ориенталските сортове тютюн. Кампанията още не е стартирала, заради което част от залежалата стока вече е мухлясала, а останалата прогресивно влошава качеството си. Освен това се очакват и ниски изкупни цени между 5 и 5.70 лв за килограм. Производителите недоумяват защо в съседно Комотини/Гърция/ при същата почва и същото качество тютюнът се изкупува между 5 и 7 евро за килограм.

Доста нелогично протестиращите заявяват, че не искат нищо от държавата и нямат претенции към нея, макар на практика да затварят държавен път с огромна важност за страната. По Е-80 годишно минават над 1 млн МПС-та и над 3 млн пътници от и за границите на страната с Турция и Гърция.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини