От х:

Днес в x:

Сирийски будител: Искаха да ме вземат в армията, затова избягах


23-годишния Мохамед Саид организира стотици бежанци в лагера в Харманли да започнат да подобряват образованието си. Дипломираният учител по английски от Дамаск започна да преподава английски на своите сънародници, а също така следи образователния процес по математика, рисуване, музика и компютри. Не е спец в тези науки, но заяви, че държавата е вложила в него за да го направи учител и негов дълг е да върне наученото. Дори с цената на 10-часова заетост всеки ден, без да получава и стотинка. Разговаряме с него в единствената училищна стая, с над 60 деца, които попиват уроците на учителя.

-Как ви хрумна да направите училище тук?

Ами аз съм учител, а всяко място може да бъде училище за хората, които искат да учат. Тези деца искат.Смятам че е мой дълг да споделя наученото, защото образованието е най-ценното нещо. Но има и друго. Когато дойдох преди 20 дни бе ужасно. Децата се се ровеха в боклуците, играеха си с огън, гонеха се сред руините на рушащи се сгради. Можеше да стане много лошо. Затова отидох при родителите и им предложих-вместо да се правят тези опасни неща, да учат. Ще е полезно, а и ще е по-приятно. Всички харесаха идеята.

-Това все пак училище ли е или занималня?

Учат нещо ново, това го прави училище. Не прилича много наистина. Имаме само една стая. Нямаме учебници, чинове тетрадки, дори неща за писане/флумастри/, но се справяме. Не се нуждаем от много, но би било добре да имаме още една-две стаи, поне всички възрасти да са разделени. Пък и класовете/по отделните предмети/ да протичат едновременно, а не един след друг - губим време.

-Значи това е нещо като мисия за теб?

Аз съм учител. Уча хората. Искаха да ме вкарат в армията. Ако кажа не, щяха да ме заставят. Не желая да бъда войник, искам да съм учител, държавата е вложила в мен да ме направи такъв. Като не мога да бъда учител в Сирия, нека съм учител на сирийци, дори и в друга държава.

-Мислиш ли, че това което научат хората тук ще им е полезно.

Може да е малко, но всяко образование е полезно-ако не сега, то след време.

-Повтаряте всяка дума/на английски/ по 10 пъти. Това ли са най-необходимите думи. Run?! /бягай/

-/с усмивка/ Тази се случи. Започваме с най-кратките и прости думи. Език се учи с много повтаряне. Пък и нямаме достатъчно тетрадки за да ги пишем по много пъти. По-добре е да научат как да говорят, отколкото да пишат.

Считаш ли преподаването си за успешно? Всъщност какво е успех за един сирийски учител?

-Само едно, мисля. Децата да им е интересно. Тогава научават нещата. Когато предпочитат да са в училище, вместо на улицата, значи съм си свършил работата.

Сирийските деца, които учиха на земята в порутената стая, определено предпочитаха да са там, вместо на улицата. Заявиха го не едно и две, а 10 произволно попитани малчугани на различна възраст. Още преди края на часа, десетки други чакаха пред вратата, да дойде време и за техния урок. Младият сириец бе успял.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини