От х:

Днес в x:

3 °C

Сирийски будител: Искаха да ме вземат в армията, затова избягах


23-годишния Мохамед Саид организира стотици бежанци в лагера в Харманли да започнат да подобряват образованието си. Дипломираният учител по английски от Дамаск започна да преподава английски на своите сънародници, а също така следи образователния процес по математика, рисуване, музика и компютри. Не е спец в тези науки, но заяви, че държавата е вложила в него за да го направи учител и негов дълг е да върне наученото. Дори с цената на 10-часова заетост всеки ден, без да получава и стотинка. Разговаряме с него в единствената училищна стая, с над 60 деца, които попиват уроците на учителя.

-Как ви хрумна да направите училище тук?

Ами аз съм учител, а всяко място може да бъде училище за хората, които искат да учат. Тези деца искат.Смятам че е мой дълг да споделя наученото, защото образованието е най-ценното нещо. Но има и друго. Когато дойдох преди 20 дни бе ужасно. Децата се се ровеха в боклуците, играеха си с огън, гонеха се сред руините на рушащи се сгради. Можеше да стане много лошо. Затова отидох при родителите и им предложих-вместо да се правят тези опасни неща, да учат. Ще е полезно, а и ще е по-приятно. Всички харесаха идеята.

-Това все пак училище ли е или занималня?

Учат нещо ново, това го прави училище. Не прилича много наистина. Имаме само една стая. Нямаме учебници, чинове тетрадки, дори неща за писане/флумастри/, но се справяме. Не се нуждаем от много, но би било добре да имаме още една-две стаи, поне всички възрасти да са разделени. Пък и класовете/по отделните предмети/ да протичат едновременно, а не един след друг - губим време.

-Значи това е нещо като мисия за теб?

Аз съм учител. Уча хората. Искаха да ме вкарат в армията. Ако кажа не, щяха да ме заставят. Не желая да бъда войник, искам да съм учител, държавата е вложила в мен да ме направи такъв. Като не мога да бъда учител в Сирия, нека съм учител на сирийци, дори и в друга държава.

-Мислиш ли, че това което научат хората тук ще им е полезно.

Може да е малко, но всяко образование е полезно-ако не сега, то след време.

-Повтаряте всяка дума/на английски/ по 10 пъти. Това ли са най-необходимите думи. Run?! /бягай/

-/с усмивка/ Тази се случи. Започваме с най-кратките и прости думи. Език се учи с много повтаряне. Пък и нямаме достатъчно тетрадки за да ги пишем по много пъти. По-добре е да научат как да говорят, отколкото да пишат.

Считаш ли преподаването си за успешно? Всъщност какво е успех за един сирийски учител?

-Само едно, мисля. Децата да им е интересно. Тогава научават нещата. Когато предпочитат да са в училище, вместо на улицата, значи съм си свършил работата.

Сирийските деца, които учиха на земята в порутената стая, определено предпочитаха да са там, вместо на улицата. Заявиха го не едно и две, а 10 произволно попитани малчугани на различна възраст. Още преди края на часа, десетки други чакаха пред вратата, да дойде време и за техния урок. Младият сириец бе успял.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалните ви ангажименти да ви занимават и през почивните дни. Това едва ли ви изненадва и още по-малко разочарова. Работата ви носи удовлетворение, пък и не е толкова натоварена, колкото интересна. Посветете й се и днес, заслужава си. Благоприятен период за нови начинания и планиране на дългосрочни проекти.
28 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Сега енергията ви е в изобилие, затова отрано се замислете как най-добре да използвате тази благодат. Придобивате нови познания и умения. Любовта ви се усмихва, затова е твърде вероятно да пренебрегнете част от професионалните си задължения, за да прекарате времето си с любимия човек.
28 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще станете съпричастни на чуждите проблеми и ще им посветите голяма част от времето си днес. Не пренебрегвайте задачите си, особено онези, които са със срок днес. Неотложни решения ще ви подтикнат към адекватни и бързи реакции. За много от вас денят се свързва и със спонсорство и реализирани финансови сделки.
28 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Умението да предизвиквате ентусиазъм у хората е едно от най-големите ви богатства. Начинът да развиеш най-доброто у един човек е, като го цениш и насърчаваш. Не критикувайте, а вярвайте в стимулите. Ако нещо ви хареса,одобрете го от сърце и бъдете щедър в похвалите си. Денят е подходящ за сделки с недвижими имоти. Бъдете внимателни, ако шофирате.
28 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умората ще ви подтикне да потърсите тихо място за отмора. Уважавайте желанието и на другите да се чувстват спокойни, отнесете се с разбиране към проблемите им. Новини, свързани с финансите ви ще подобрят настроението ви, но и ще ви направят по-активни в уреждане на срещи и други делови задачи.
28 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Грижейки се за интересите си, ще проявите разбиране към работата и проблемите на околните, с което ще ги приобщите към работата си. Без да се оставяте на случайността, ще действате съобразно новите условия, както на работното място, така и в обществено-политически план. Предложение за работа или обучение в чужбина за други.
28 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Здравето ви ще ви застави да потърсите нетрадиционни методи на лечение. Любим човек също би ви помогнал да се разтоварите от напрежението и да се заредите с позитивни мисли. Дайте си сметка, че умората засилва притесненията ви, като ви прави нервни и раздразнителни. По-леко ще ви стане и от новината, която ще ви поднесат вечерта.
28 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С лекота ще осъществявате идеите си днес. Ще очаровате с присъствието си и ще срещате разбиране и съпричастност. Няма да се затрудните и в общуването с деловите си партньори. С основание очаквате повишение на материалното си състояние. За здравето трябва да се погрижите, съществува опасност от настинки и хронични страдания.
28 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се противопоставяйте сляпо на нововъведенията около вас. Изслушайте застъпниците им, може би наистина имат право. Насочете енергията си в позитивна насока. Изявете потенциала си. Възможности за това не липсват, просто трябва да вдигнете поглед. Близост и хармония с човек от обкръжението ви.
28 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С поведението си респектирате околните и така съзнателно ги подчинявате на волята си, спестявайки си изненади. С навременните си действия по интересуващ ви въпрос ще благоприятствате професионалното си развитие. Не позволявайте да се показвате отегчени пред някой, който ви интересува.
28 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстои ви решаването на важен въпрос. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек, на когото бихте могли да се доверите. Вечерта се заемете с нещо приятно и разтоварващо. Работата не е за предпочитане.
28 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят е удачен за експерименти от всякакъв род. Ентусиазмът ви е заразителен и отваря всички врати пред вас. Великодушието ви ще ви спечели нови приятели. Отдайте се на желанията си - днес почти всичко ви е позволено.
28 яну 2021
Последни новини