От х:

Днес в x:

15 °C

Сирийски будител: Искаха да ме вземат в армията, затова избягах


23-годишния Мохамед Саид организира стотици бежанци в лагера в Харманли да започнат да подобряват образованието си. Дипломираният учител по английски от Дамаск започна да преподава английски на своите сънародници, а също така следи образователния процес по математика, рисуване, музика и компютри. Не е спец в тези науки, но заяви, че държавата е вложила в него за да го направи учител и негов дълг е да върне наученото. Дори с цената на 10-часова заетост всеки ден, без да получава и стотинка. Разговаряме с него в единствената училищна стая, с над 60 деца, които попиват уроците на учителя.

-Как ви хрумна да направите училище тук?

Ами аз съм учител, а всяко място може да бъде училище за хората, които искат да учат. Тези деца искат.Смятам че е мой дълг да споделя наученото, защото образованието е най-ценното нещо. Но има и друго. Когато дойдох преди 20 дни бе ужасно. Децата се се ровеха в боклуците, играеха си с огън, гонеха се сред руините на рушащи се сгради. Можеше да стане много лошо. Затова отидох при родителите и им предложих-вместо да се правят тези опасни неща, да учат. Ще е полезно, а и ще е по-приятно. Всички харесаха идеята.

-Това все пак училище ли е или занималня?

Учат нещо ново, това го прави училище. Не прилича много наистина. Имаме само една стая. Нямаме учебници, чинове тетрадки, дори неща за писане/флумастри/, но се справяме. Не се нуждаем от много, но би било добре да имаме още една-две стаи, поне всички възрасти да са разделени. Пък и класовете/по отделните предмети/ да протичат едновременно, а не един след друг - губим време.

-Значи това е нещо като мисия за теб?

Аз съм учител. Уча хората. Искаха да ме вкарат в армията. Ако кажа не, щяха да ме заставят. Не желая да бъда войник, искам да съм учител, държавата е вложила в мен да ме направи такъв. Като не мога да бъда учител в Сирия, нека съм учител на сирийци, дори и в друга държава.

-Мислиш ли, че това което научат хората тук ще им е полезно.

Може да е малко, но всяко образование е полезно-ако не сега, то след време.

-Повтаряте всяка дума/на английски/ по 10 пъти. Това ли са най-необходимите думи. Run?! /бягай/

-/с усмивка/ Тази се случи. Започваме с най-кратките и прости думи. Език се учи с много повтаряне. Пък и нямаме достатъчно тетрадки за да ги пишем по много пъти. По-добре е да научат как да говорят, отколкото да пишат.

Считаш ли преподаването си за успешно? Всъщност какво е успех за един сирийски учител?

-Само едно, мисля. Децата да им е интересно. Тогава научават нещата. Когато предпочитат да са в училище, вместо на улицата, значи съм си свършил работата.

Сирийските деца, които учиха на земята в порутената стая, определено предпочитаха да са там, вместо на улицата. Заявиха го не едно и две, а 10 произволно попитани малчугани на различна възраст. Още преди края на часа, десетки други чакаха пред вратата, да дойде време и за техния урок. Младият сириец бе успял.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Отнасяйте се с повече търпение към хората и нещата, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание със сигурност ще постигнете повече, в противен случай ще си създадете напрежение и няма да постигнете целите си. Приятел ще ви предложи идея, което ще ви амбицира, но и затрудни.
28 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес бъдете добронамерени към по-низшестоящите от вас, не знаете кога ще имате нужда от услугите им. Не е изключено незаетите да имат късмет през този ден и да си намерят подходяща работа. Общуването ви с приятели ще бъде особено приятно.
28 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следете внимателно какво се случва около вас и преценете кога да се включите с активни действия. Не допускайте обаче превръщането си в обикновени наблюдатели на събитията, тъй като имате много възможности и ще е жалко ако не ги осъществите. Наложете си да не се занимавате с работа, която не е наложителна за дадения момент и се постарайте да се съсредоточите върху най-важното. Предстоят ви добри новини в личен план.
28 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако разнообразите деня си с пътувания и други приятни занимания, ще обновите духа, здравето и психиката си. Общуването ви с хора, с които ви е приятно да бъдете, ще се отрази и на работата ви, по косвен или пряк начин. Равновесието може да бъде постигнато, стига то да не е в противоречие с чувството ви за свобода.
28 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще постигнете голям делови успех, който ще затвърди положението ви на работното ви място. Имате основания за радост, но не бива да забравяте и за следващата си стъпка, която може да се окаже решаваща. Харчете разумно, не купувайте излишни вещи.
28 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще търсите нови форми за изява на талантите си, преминавайки през деня в забързано темпо. Ще получите известия, които ще ускорят процесите в живота ви. Запознанство или утвърдена връзка ще ви създаде приятни емоции. С внимание ще се отнесете към проблемите на близък човек и ще му помогнете да ги преодолее.
28 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В професионален план денят е прекрасен и на мнозина им предстои служебно повишение. Ако сте безработни днес имате много добри шансове да промените това положение. Бъдете упорити и настоятелни. Със сигурност ще успеете.
28 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изразете доброто си отношение към хората, с които общувате и делата ви ще се подреждат така, както ги предвиждате. С настроение ще разгърнете сили в много посоки, което неминуемо ще се отрази на живота ви. Не сте от хората, които чакат на готово и днес ще го потвърдите отново.
28 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще откриете перспектива за себе си в разработването на нов проект и акуратно ще се захванете с него. Без да губите време, ще направите нужните проучвания и ще намерите хората, с чиято финансова подкрепа ще го реализирате. Отношенията ви с постоянния партньор са променливи, проявете повече активност и не чакайте наготово решенията му.
28 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще фокусирате върху себе си вниманието на много хора, което ще повдигне и без това високото ви самочувствие. Лесно ще създавате нови приятелства и връзки. Работата ще ви отрезви, налагайки ви строг и делови подход към текущите ви задачи. Не се щадете, когато трябва да покажете готовност за взаимопомощ.
28 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще защитите позицията си по въпроси, касаещи бизнеса, финансите и не на последно място личния ви живот. Ще работите по осъществяване на програмата си и по-малко ще се съобразявате с мнението на другите. Но ще ви се наложи да проявите разбиране и към обща тема, зачитайки и мнението на партньорите си.
28 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Предприемате рискована операция, но сте силно убедени в успеха си. Ще сполучите, ако не действате прибързано и не правите непременно онова, което сте решили. Много биха ви помогнали съветите на близки и колеги, особено на онези от тях с повече опит. Мислете в перспектива, а не единствено в настоящето, това ще ви помогне да вземете правилното решение.
28 окт 2020
Последни новини