От х:

Днес в x:

Училищата ни са освободили над 2000 души през лятото, ще има ли недостиг на учители наесен

Над 1567 педагогически специалисти и 506 души непедагогически персонал са били освободени през летните месеци от училища у нас.

Тези 2073 души са хората, за чиито обезщетения при освобождаване поради пенсиониране или на друго основание държавата е осигурила средства за сметка на Национална програма "Оптимизиране на вътрешната структура на персонала", съобщи Министерството на образованието и науката в отговор на запитване от OFFNews. Но това далеч не е пълният брой, тъй като училищата ползват ресурса на програмата само при недостиг на средства за обезщетения по собствените си бюджети.

Сумата от програмата за обезщетения през 2023 г. (обхващат се месеците май, юни и юли) е 19 987 4 70 лв. и бе отпусната с правителствено постановление от 1 септември. Логично най-голямата сума е насочена към столицата, където има най-много училища е учители - 2 719 609 лева. За Пловдив тя е 1 229 294 лева, за Варна - 1 068 081 лева.

Прекратените договори заради пенсиониране са 612 на педагогически специалисти и 242 на непедагогически персонал.

През миналата учебна 2022-2023 г. педагозите в училищата бяха 69 945 души, а със заетите в предучилищната подготовка - 89 692 души, по данни на НСИ.

Не всички освободени са напуснали системата на образованието, уточняват от МОН:

"Посочените данни показват единствено, че има прекратяване на трудови договори, при което се дължат обезщетения. Голяма част от лицата се преместват и започват работа в друга образователна институция. Част от получилите обезщетение при пенсиониране също биват назначавани след началото на учебната година при липса на кандидати по съответния предмет.

Обезщетенията, които финансира програмата, са на различни основания от Кодекса на труда и не е коректно да се изчислява средна стойност.

Средствата за всички национални програми са осигурени със Закона за държавния бюджет за 2023 г. и не се налага преструктуриране на разходите и „пренасочване на средства“.

Сформирането на педагогическите колективи е децентрализиран процес, като всяко училище/детска градина обявява свободни работни места и прави класирания според спецификите за формиране на норматив в конкретната образователна институция".

Попитани за недостига на учители преди началото на новата учебна година, от МОН отговарят, че "в момента в много училища в страната този процес е интензивен и конкретни данни за незаетите места за учители може да има непосредствено преди 15 септември. Традиционно в последните години се търсят повече учители от областта на природните науки, математика, както и чужди езици".

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини