От х:

Днес в x:

Домино ефектът от „Боташ“: Освен „Булгаргаз“, в амок са и крайните газоразпределители

Служебното правителство с премиер Гълъб Донев, назначено от Румен Радев, в началото на 2023 г. сключи 13-годишен договор за доставка на природен газ с турската компания „Боташ“, който задължава България да плаща близо 1 млн. лв. на ден, без клауза за предоговаряне.

Без никакви консултации с Народното събрание, без финансов анализ, въпреки предупрежденията на държавната „Булгаргаз“ и без координация с Европейската комисия - в момент, в който цяла Европа пренарежда енергийния си пейзаж, за да отговори на руската агресия, която заплашва сигурността на целия съюз.


Предателството на националния интерес от страна на служебните кабинети сега има потенциала да застраши държавната „Булгаргаз“ от фалит.


Договорът с турската компания „Боташ“ е само епизод от разгрома на българската енергетика, която от години е доминирана от ГЕРБ и ДПС (вкл. всички държавни дружества и регулатори, като КЕВР, БЕХ, НЕК, Булгартрансгаз и Булгаргаз).


В неизгодна ситуация са поставени и крайните разпределителни дружества, каквито има десетки в цялата страна. Някои от тях са частни, а други общински дружества. Те купуват газ от „Булгаргаз“ и продават на потребителите на цени, определени от КЕВР. Цената, на която те купуват газа обаче е натоварена с неустойка в случаите, в които предварително заявените от тях количества не са изпълнени.


Така например, ако „Газо-енергийно дружество Елин Пелин“ ЕООД заяви по-малко количества, отколкото реално потребява, то плаща неустойка. Така дължи и „Свиленград – газ“ АД, ако е надценило потрелението при предварителното планиране. Така за „Булгаргаз“ може баланс може и да има, но крайните дружества са натоварени с неустойки, които поддържат държавното дружество на командно дишане.


Безхаберието в енергетиката е на път да обрече десетки дружества на фалит, а цената отново се плаща от данъкоплатците. Сценаристите на този сериал на разруха и подопчените им регулатори досега са се радвали на ненарушим комфорт. Сделката с „Боташ“ обаче вече е в Европрокуратурата и последствия за отговорните ще има.

 

Източник: FrogNews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини