От х:

Днес в x:

14 °C

До 500 лв над заплатата за учители по точни науки в региони с недостиг. Кандидатстването започна

Започва кандидатстването по националната програма "Мотивирани учители", съобщи Министерството на образованието. Педагозите могат да подават заявления за включване в нея до 8 май.

До 80 преподаватели с опит ще бъдат подбрани, за да преподават математика, физика и астрономия, информатика и информационни технологии в училища в региони, където има недостиг на педагогически специалисти. Заплатите на включените ще бъдат увеличени с 300 лева. Те ще получават и 200 лева месечно за наем в продължение на 12 месеца. Парите могат да бъдат използвани и за възстановяване на транспортните им разходи.

Кандидатите трябва да са български граждани или на страна членка на ЕС или ЕИО и Конфедерация Швейцария, с над 8 г. стаж като учители по математика, физика и астрономия, информатика, информационни технологии в училища в страната и/или в чужбина. Те подават диплома за завършена магистърска степен с професионална квалификация "учител по..."; препис-извлечение от трудова книжка, доказващ професионален опит; професионална автобиография; мотивационно писмо; препоръка от настоящия работодател; 2 препоръки от учител от училището, в което кандидатът работи или друго училище; препоръка от родител; портфолио.

Подборът на кандидатите включва анкета, която ще бъде проведена до 31 май, и събеседване - до 15.07.2019 г.

По програмата могат да кандидатстват и висшисти, които искат да придобият професионална квалификация „учител“ по математика, физика и астрономия, информатика, информационни технологии и чужди езици. Те подават документи до 24 април.

При неизпълнение на квотата на МОН от специалисти незаетите места ще се попълват с желаещи да придобият квалификацията „учител“ по биология и здравно образование и по химия и опазване на околната среда.

Одобрените ще бъдат включени във въвеждаща обучителна програма преди началото на учебната година. Обученията ще правят висшите училища в едногодишна задочна форма. Държавата отпуска по 1200 лв. на човек плюс по 40 лв. на нощувка и по 80 лв. за транспорт.

Програмата предвижда и обучение на до 150 педагози, които да придобият допълнителна квалификация, за да могат да преподават освен своята специалност математика, физика и астрономия, информатика, информационни технологии, чужд език и религии.

Всяко регионално управление на образованието ще проучи потребности на училищата до 8 май. До 30 юни всяко РУО трябва да предостави в МОН списък на участници в програмата.

Национална програма „Мотивирани учители“ е с общ бюджет от 1 700 000 лева.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
В движение и работа ще премине деня за повечето от вас. Прекалената ви активност може да ви създаде проблеми, бъдете внимателни с онези, които не споделят идеите ви. Спазвайте добрия тон и не се поддавайте на провокации, така ще запазите спокойствието и работоспособността си.
17.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не разчитайте на случайността, а действайте. Постарайте се сами да потърсите решение на въпросите, които ви интересуват, и едва тогава прибягвайте до помощ от другите. Откриват ви се възможности, които не бива да пренебрегвате. Успешни ще са пътуванията ви, но внимавайте с изправността на автомобила си, ако шофирате.
17.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнесете се с разбиране към проблемите на хората от обкръжението си и не злоупотребявайте с търпението им. На работното място ще се появят нови изисквания, с които ще трябва да се съобразявате. Няма да ви е лесно, но предвид уменията ви, ще се справите. В края на деня потърсете подходящи начини за разпускане.
17.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Търсещите промяната ще започнат на чисто в професионалната сфера и това ще осмисли живота им. Промени се предвиждат и в личните ви взаимоотношения. Загатната до сега връзка ще премине в друга фаза, за едни напред, за други, означаваща край. Не бъдете в нищо прибързани. Внимателно обмисляйте възможностите си.
17.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще осмислите много от нещата, които ви предстоят и ще се опитате да намерите най-доброто решение на решаващ въпрос. Не бъдете предубедени към определени подходи, а се опитайте да сте отворени към всяко едно нещо, което може да ви е от полза. Въпрос, касаещ личния ви живот не търпи отлагане, затова ще трябва да отнемете от работното си време.
17.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Новости от интимен характер ще разнообразят деня ви. За някои те ще са свързани с появата на нова личност, а за други с обяснения и не дотам желани емоции. Във всички случаи ще се съобразявате повече със себе си и по-малко с околните. Следвайте целите си и ще останете доволни от свършеното.
17.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Очертават се успешни ходове, а вие отдавна давате заявка за тях. Ще ви се предложи възможност, която, ако добре използвате , резултатите ще ви радват. Подкрепата на близките ще ви стимулира към действие. За някои се очертава вълнуващ разговор с човек, към когото не сте безразлични.
17.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят се очертава като особено ползотворен за повечето от представителите на зодията. Днес кипите от енергия и хъс за работа. Справяте се чудесно с професионалните си задължения и имате голям успех в контактите си с делови съмишленици. От голямо значение ще се окаже способността ви да мислите бързо.
17.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Бъде практични и не лишавайте околните от възможността да се включат в работата ви. Денят предразполага към споделеност във всичко. Дистанцирането ще ви направи тъжни. По-малко говорете и никакъв случай за неща, които не мислите. В противен случай ще си навлечете неприятности.
17.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще работите за собствените за интересите си, без да се съобразявате с околните. Постигнатото може и да ви удовлетвори, но дали няма да нараните някого с поведението си. Ако това ви интересува, станете по-дискретни и учтиви в отношенията си. Пазете се да не попаднете на по-хитри от вас хора.
17.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Без да губите настроение, ще се включите в събитията на деня. Срещите ще ви носят добра перспектива за бизнеса ви, но разбира се, ако покажете активността си. Бъдете добри и не губете мярката в общуването, като не се поддавате и на ласкателства. Бъдете себе си и няма да ви липсват хубави емоции.
17.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Очевидно доброто ви настроение е заразително. Съсредоточената ви работа върху нещо, което според вас е печелившо, дава резултати. Останете верни на себе си и не пропускайте да споделите вълненията си с близък човек. Бъдете повече време с партньора си, дори това да ви струва усилия. Сега е момента.
17.09.2019
Последни новини