От х:

Днес в x:

Дядо Николай благослови Димитровград за център на епархията

Новия архийерейски наместник Георги Тодев получава благословия от Дядо Владика

Пловдивският митрополит Николай днес благослови димитровградският свещеник Отец Георги Тодев за новият архийерейски наместник на хасковска епархия. В нея влизат части от хасковска и кърджалийска област. Духовните единици са различни от административните.

Досега, на поста от близо 3 десетилетия бе хасковският свещеник Отец Антоний. Днес той също бе благословен за вярната си служба към бога и хората. Благословиите се раздаваха именно в хасковския храм "Успение Богородично", чийто свещеник е Антоний.

Формалният повод за идването на дядо Владика е отслужване на тържествена литургия за празника Томина Неделя. Празникът е в чест на един от учениците на Исус, Тома, получил впоследствие прозвището Неверни. В миг на колебание, Тома се усъмнил в чудото на възкресението и поискал да се убеди с очите си. Едва тогава искрено прегърнал вярата. От 2 хил години до днес, името му е символ на моментните колебания и съмнения, които човек изпитва при избор. Учението на християнството пък гласи „Блажени са тези, които без да видят, са повярвали”. Нещо към което призовават всички идеологии и учения, призвани от модерното време, за да заменят уж остарялата религия. С тая разлика, че техните „учители” са далече от човеколюбието на Сина Божи.

Томина неделя е последния ден от светлата или „празната” неделя-седмицата след Великден. „Празна” е защото в тези 7 дни не се работи нищо. Понеже Бойко още не ги е обявил за национални празници, целокупния български народ си работеше през тази седмица.

В народната традиция се смята, че на този ден жените повторно боядисват яйцата и ги раздават за душите на покойните близки. Смята се, че така ще ги предпазят от превъплащаване.

Да почерпят, но не с яйца, всички, които се казват Тома, Томислав, Томислава.

Г.Христов

Благодарност за Отец Антоний
Митрополитът благослови малки и големи
Храма бе претъпкан
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини