От х:

Днес в x:

Родилка: Д-р Коларова спаси мен и моето бебче

Александра и нейната 3-месечна дъщеря Валерия, са живи благодарение на д-р Коларова

От доста време, за здравеопазването в региона се говори предимно негативно. Под всяка публикация за лекари, отрицателните коментари преобладават и сякаш се налага мнението, че хората търсят помощта на местните медици само ако нямат възможност/разбирай пари/ да си позволят истинско здравеопазване в големите градове. В резултат, стотици хасковлии отпрашват за Пловдив и София, при всеки малко по-сериозен здравословен проблем. Освен колосалните разходи за все по отъняващите бюджети, тревожното е, че все повече се увеличават и хората, чиито проблеми всъщност са влошени от подобен избор. Не поради някаква умишлена злонамереност, а защото в Пловдив и София идват от цялата страна, все заради същата  лоша репутация на местните доктори. В столицата обаче хасковлии са едни от многото. Понякога се оказва, че не виждаме гората, заради дърветата.

Случая с 21 годишната димитровградчанка Александра Любомирова е показателен. Младата майка се обърна към Haskovo.net с молбата публично да предадем нейната благодарност и уважение към д-р Недка Коларова – завеждащ АГО в димитровградската болница „Света Екатерина“. Причината е проста. Д-р Коларова спасила живота на Алекс и нейната дъщеричка Валерия. Евреите казват: Който спаси един човек, спасява целия свят. Д-р Коларова е спасила поне два. Haskovo.net умишлено не се свърза с лекаря. Думата е само на пациента. Глас народен - глас божи!

Алекс, кажи ни какво се случи и защо искаш да благодариш на този лекар? В крайна сметка, той си е свършил работата

-От лекар до лекар има разлика, убедих се сама. Всичко започна миналата година. От два месеца нямах цикъл и помислих че съм бременна или  имам някаква киста. Отидох при моята гинеколожка / името не се публикува умишлено. Б.А./ за преглед. Без каквито и да е изследвания ми каза, че нищо ми няма и ми даде лекарства за нормализиране на цикъла. След известно време нещата се оправиха. Два месеца по късно обаче ситуацията се повтори. Отидох вече при д-р Коларова. Бях чувала само хубави неща за нея.

Така ли се избира лекар? Чувала си хубави неща от този, от онзи...

-Ами нямах много познати гинеколожки или други лекари. Мои приятелки обаче бяха раждали при д-р Коларова и бяха много доволни от нея. Казваха че е добра. Тя ме прегледа и след изследвания се оказа, че съм бременна, но имам и киста на яйчника, с големина 6 сантиметра. За кратко време кистата нарасна до 8 сантиметра.

И бременна, и с киста? Защо не оперираха кистата?

-Всъщност ми казаха, че е смъртно опасно, защото можело да се спука и става перитонит. Казаха ми го в Пловдив, казаха ми го в Стара Загора. Бях се уплашила толкова, че хукнах по големите градове. В Пловдив ми казаха, че ако се спука кистата, плода няма какво да го спаси защото още няма плацента. И за мен можело да бъде фатално. Затова направо ми препоръчаха аборт.

Какво направи?

-Не исках да абортирам. Първо детенце ми е. Върнах се при доктор Коларова. Тя ми назначи хормонално лечение и почна непрекъснато наблюдение. Имах чести проблеми, идваше ако се налага и всеки ден. Веднъж не ми отказа. Гледаше ме като писано яйце. Междувременно кистата продължаваше да расте. Стигна 12 сантиметра, но след 6-я месец закова на толкова и не мръдна.

До 9-я месец ли кара с киста?

-Да. Исках да родя. Дори обмисляхме да извадим бебето в 7-я месец, но д-р Коларова каза, че мога да изчакам до нормалните 9 месеца. Стана 9-я месец и непосредствено преди раждането, на 26-ти януари тази година, кистата ми се спука. Лекарят реагира светкавично - събра екип и ми направиха  операция. Извадиха благополучно бебето, изчистиха ме от попадналата в коремната кухина течност. Всичко стана бързо и професионално. Дъщеря ми е била предпазена от плацентата, а аз от вещите ръце на д-р Коларова. Сега сме добре и аз и Валерия. Тя ще навърши 3 месеца и даже не подозира през какво е преминала. И двете сме живи, благодарение на доктора.

Мислиш ли, че в Димитровград, в Хасково и на други места в региона има добри лекари?

-Нямам впечатление от Хасково. При моя проблем направо потърсих болниците в по-големите градове. За Димитровград мога да кажа, че може би имаме добри лекари, но техниката е много остаряла и в това е проблема. Иначе отношението в АГО бе отлично.

-Направо на въпроса. Плати ли нещо? Докторът те е наблюдавал през цялата бременност, имало е екип при раждането. Това се нарича „уговорка“.

-Чувала бях за такива неща. Не съм платила нищо. Нищо не са ми искали, нито даже намеквали. Всичко с което съм успяла да се отблагодаря на д-р Коларова е един букет цветя. За това много ви моля, предайте и искрената ми благодарност. Само нея имам.

Г.Христов

Д-р Недка Коларова, завеждащ АГО в "Света Екатерина"
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини