От х:

Днес в x:

Нежна доминация за спортист №1 на Хасково

Шармантната Диа Евтимова е големия фаворит за спортист №1 на Хасково

Тазгодишната анкета за най-добър спортист на Хасково почти сигурно ще премине под знака на хегемонията на дамите. Шансовите им са почти 100%-ови за двете най-престижни класации- №1 при мъже и жени и юноши и девойки. При по-малките, безапелационно твърда победителка е европейската шампионка по бадминтон Стефани Стоева. Ненавършила още 17 години, Стефани спечели първата за България европейска титла в този спорт. Рангът на първенството пък е другата гаранция за победата на Стефани. Съгласно регламентът на класацията, постиженията от международни първенства имат предимство пред вътрешните, независимо от спорта. И тъй като никой от конкурентите няма европейска титла, Стефани е очакваният спортист на Хасково при юношите и девойките. Интересното е че девойката, заедно с две години по-голямата си сестра Габриела, бе номинирана и при жените и мъжете, защото имат титли и в турнири от този ранг.

При големите обаче, фаворитите са други. В люта схватка са тенисистката Диа Евтимова и силовите трибойци Здравко Сарафимов и новата звезда Ростислав Петков. Последният е носител на 12 национални рекорда, плюс трето място на европейско първенство. Сарафимов пък от години е в световния елит на силов трибой. Здравко обаче е миналогодишен победител в класацията за спортист №1 на Хасково и едва ли ще бъде предпочетен. Диа пък е значително по утвърдено име от Ростислав. Чаровницата е втора ракета на България по тенис, след Цвети Пиронкова и тази година записа престижни победи в турнири от WTA/световната тенис асоциация/.

В другата престижна категория, треньор на годината, главните фаворити са Станимир Бойчинов-личния треньор на Стефани Стоева и Живко Архондев-треньор на Силовите трибойци и хасковските щанги.

Церемонията по награждаването е на 29-ти декември. Класацията се определя от гласуването в 12 анкетни карти, раздадени на спортни деятели и спортни журналисти. Резултатите са почти окончателни, но трябва комисия от общината формално да ги одобри, уточни отговорникът за спортна в общинската администрация Любомир Георгиев. За победителите са осигурени парични премии, но крайната сума още не е уточнена, обясни г-н Георгиев. Според организаторите от община Хасково, класацията е представителна, защото са номинирани общо 60 хасковски спортисти. И абсолютно обективна, защото номинациите са на президентите и на треньорите от самите клубове. С това се обяснява и отсъствието от десетката на №1 в Българският тенис Григор Димитров. Хасковлията не е номиниран от хасковският тенис клуб, понеже от дълги години не е част от него.

Г.Христов

Дамата рядко се връща в Хасково, но ще е на линия за церемонията
Стефани Стоева е безапелационния №1 при девойките
Любомир Георгиев организира класацията
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини