От х:

Днес в x:

Димитровград ще спасява хасковските бездомници

50 годишната Нефизе спеше по автобусните спирки в лютия студ

Агенцията за социално подпомагане е одобрила проект на община Димитровград за изграждането на жилище за временно настаняване на хора с риск. Финансирането от министерството е потвърдено, жилището отваря врати от 1-ви януари 2012 година. То ще има капацитет от 20 места, уточни експертът от регионалната социална служба Стефан Манахилов.

В цялата хасковска област няма жилище за временно настаняване на хора в риск. Проблема особено наболява през зимата, когато десетки бездомници нощуват навън при минусови температури. Haskovo.net ви информира за няколко такива случаи в Хасково тази зима. Поради липса на такъв център, отец Златко от Хасковският храм свети архангел Михаил плати от джоба си 40 лв за хотел, където да приюти бездомната Нефизе. Жената спеше на автобусна спирка при минус 12 градуса. Драмата на бездомницата бе потресла половин Хасково, които загряха телефоните на социалните с молба да се помогне на жената. Поради липса на жилище за временно настаняване обаче, ръцете им бяха вързани. С много усилия 50 годишната Нефизе спешно бе настанена в специализирана клиника, където да се погрижат и за психичните им проблеми.

Центърът в Димитровград на първо време ще поема хора от цялата област. Нуждата от него е ежегодна, настояват неправителствени организации. В този дом могат да се настаняват и жени, обект на домашно насилие. За да се изгради подобен център е необходимо само общините да поискат. Без тяхното желание и съгласие да предоставят или изградят жилище, подобен проект не може да се осъществи.

Димитровград е отличник в социалните програми, похвалиха ги от регионалната служба. Агенция за закрила на детето е одобрила проект за защитено жилище за деца с умствени и физически увреждания. По новата социална стратегия, такива деца се връщат по родните им места, от домовете в страната, където са били обгрижвани до момента. Тази година в хасковско очакваме да се върнат 39 такива деца.

Г.Христов

Други си правеха импровизирани биваци в центъра
Кричо от Хасково за малко не загуби краката си
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини