От х:

Днес в x:

Разбиха канал за контрабандни цигари за 15 млн. лв.

Международна престъпна група за контрабанда на безакцизни цигари бе разбита при мащабна операция на МВР. За това съобщиха на извънреден съвместен брифинг на ГКПП Капитан Андреево днес от окръжна прокуратура и областната дирекция на МВР.

Операцията е продължила 4 месеца и е била финализирана вчера и тази нощ. Задържаните за това време папироси са над 3000 мастербокса. Общата стойност на заловената контрабанда надхвърля 15 милиона лева, съобщи окръжният прокурор Иван Ванчев. Подробности за мащабната операция дадоха също наблюдаващият прокурор Петър Мидов, говорителят на окръжното обвинение Павел Жеков и директорът на ОДП Хасково Петьо Петров.

До снощи са били задържани общо 8 души, като трима от тях са от Хасково, казаха разследващите. Издирват се още най-малко трима, но броят им може и да се увеличи.

Бандата е била много сложно организирана, разполагала е в цялата страна със складови бази, наричани от тях „сервиз“, където цигарите са се разтоварвали и пласирали на по-дребни търговци. Контрабандната стока е била внасяна с тирове през гръничните пунктове с Гърция.

Щетата за бюджета е близо 10 милиона лева, изчисли прокурорът Петър Мидов. Той отказа да назове кои са задържаните хасковлии. По информация на Haskovo.net става дума за грък, който отдавна живее в Хасково и има огромна къща на Ямача. Той е бил в бизнеса с цигари от години. Хасковският грък не е сред задържаните, дори вероятно се намира в чужбина.

По продължилото 4 месеца разследване са искани 80 разрешения за използване на специални разузнавателни средства, уточни прокурорът Мидов. По думите на шефа на полицията Петьо Петров без помощта на подслушването трудно биха могли да съберат доказателства за престъпната дейност на бандата.

Тяхно дело са били задържаните през последните месеци нелегални цигари в София, Варна, Ямбол, Русе, Стара Загора, Димитровград. Спипаните в микробус 63 хиляди кутии безакцизни цигари в Минерални бани, за които Haskovo.net съобщи вчера, също са били от тази контрабандна схема.

Очаква се още в понеделник прокуратурата да поиска постоянни мерки „Задържане под стража“ за контрабандистите.

Още подробности вижте в нашия видеорепортаж тук.

Тодор Кръшков

Петър Мидов, Петьо Петров, Иван Ванчев, Павел Жеков
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини