От х:

Днес в x:

150 хасковлии се преброиха пред компютъра за 9 часа

Наско Нанев (отляво)показва баджа, който  всеки преброител трябва  да носи

150 хасковлии успешно са се преброили виртуално от 24.00 часа снощи до 9.45 часа тази сутрин. Преброените жилища в общината са 150. Това съобщи на брифинг шефът на Регионалното статистическо бюро Наско Нанев.

За същото време 16 820 са се преброили пред компютъра в цялата страната. Успешно попълнените електронни карти са 6 543.

Големият брой граждани, решили да се включат в кампанията още първия ден, са натоварили сървъра и затова получаването на уникалния код се забавя с няколко часа, обясни Нанев.

Предимството на виртуалното преброяване е,че не е задължително картата да се попълва наведнъж. Информацията в нея се запазва и отбелязването на данните може да продължи след време, каза още той.

Електронното преброяване стартира точно в полунощ и ще приключи в 24.00 часа на 9 февруари. Преброителите тръгват по домовете в 8.00 часа на следващия ден и ще обикалят районите си до 28 февруари. Всеки, който се е преброил виртуално, ще трябва да предостави на преброителя уникалния код, който е получил на своя e-mail. Анкетьорите ще имат право да посещават домовете всеки ден до 20.00 часа. Те ще носят баджове, с които ще се легитимират. В случай, че не открият собствениците на дома, ще оставят на вратите отличителен знак с информация кога отново ще ги посетят, както и телефон за връзка.

Отказалите да участват в статистическото проучване ще отнесат глоба от 120 лева. Само 7 от въпросите в картите могат да останат непопълнени. Част от тях касаят етнос, вероизповедание, майчин език и религия. Другите се отнасят до хора с увреждания.

Гражданите не бива да се притесняват да дават информация, с нея няма да се злоупотреби, обясни Нанев. Той допълни, че преброител, които изнесе информация от картите, ще бъде санкциониран с глоба от 500 лева.

Христина Котларска

Този отличителн знак ще оставят анкетьорите на вратата, ако не открият собствениците на жилището
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини