От х:

Днес в x:

Немски депутати: Нашата полиция може да завижда на вашата

Германската полиция може само да завижда на българската за осигуряването с технически средства и оборудване. Това каза пред журналисти днес на ГКПП Капитан Андреево депутатът от комисията по вътрешни работи и сигурност на Бундестага Ханс-Петер Ул. Заедно с колегите си Гюнтер Бауман и Мартин Беренс днес той разгледа граничния пункт, системите за сигурност и контрол. Немската група бе водена от вътрешния министър Цветан Цветанов.

Ние ще докладваме не само в Германия но и в Брюксел нашите впечатления от работата на българската граница, която ще се превърне в граница на Шенгенското пространство. Решението за присъединяване на България към Шенген е политическо и трябва да се вземе от ЕС с единодушие. Но ние ще лобираме това да се случи колкото може по-рано, защото смятаме, че в техническо отношение сте готови, допълни Ханс-Петер Ул. По думите му сред препоръките на ЕС по отношение на сигурността по българо-турската граница има и съвсем банални. Например тази за издигане на ограда по граничния пункт. Но има и по-сериозни – по-добра работа при назначаване на служителите с цел пресичане на корупцията. Балканският път е важен за нас заради търговията, но пък от друга страна оттук в Европа идва престъпност, има трафик на наркотици и на хора, каза още немският депутат.

Колегата му Гюнтер Бауман бе още краен в положителната си оценка. Видяното надхвърли очакванията ми, призна той. Преди да дойда тук смятах, че влизането на България в Шенген трябва да се отложи. След като видях постигнатото, тотално промених мнението си, допълни Бауман.

Ласкателствата на немските депутати почти лишиха Цветан Цветанов от възможността да се похвали сам. Той все пак успя да вмъкне няколко думи за добрата съвместна работа на нашите граничари с Фронтекс – Европейската агенция за външните граници, чиито служители са базирани на Капитан Андреево.

Цветанов допълни, че до 14 март всички краткосрочни препоръки на ЕС за границата ще бъдат изпълнени.

Тримата немски депутати са от Християндемократичния съюз, който в коалиция с либералите управлява Германия.Още по темата в нашия видеорепортаж.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини