От х:

Днес в x:

Лекари напускат интензивното-бягат в Свиленград

В интензивните отделения има винаги недостиг на лекари

Д-р Росица Ламбардова е поредният специалист който напусна хасковската многопрофилна болница. Тя работеше в отделението за интензивно лечение „ОАРИЛ“. От следващия месец тя ще предоставя услугите си на болницата в Свиленград. Проблемът е че с напускането и, хасковският ОАРИЛ остава на абсолютния минимум откъм лекари-само 5. На щат се водят 6 но един от дълго е в неплатен отпуск. По норматив 5-ма лекари е пределно минималната бройка за да има право да функционира такова отделение. „Водим преговори със специалисти от други области“потвърди директорът на МБАЛ доктор Тодор Пандов. Проблемът е че навсякъде има недостиг на „интензивни“ лекари. Неритмичните трудови възнаграждения, липсата на пари по клинични пътеки и на практика невъзможност за специализации, са основните причини поради които хасковски лекари напускат МБАЛ.

Напротив, в Свиленград парите пристигат навреме, при това не само заплати а и клинични пътеки. "Всяко 30-то число плащам пътеки" похвали се шефът д-р Димитър Ермов. Как в Свиленград получават редовно пътеки от Касата, която иначе ги бави за цялата страна, е пълна мистерия. Която очевидно не интересува лекарите. Д-р Ламбардова е 5-я специалист от Хасково който отпътува на юг. Преди това отпрашиха 3-ма анестезиолози плюс кардиолога д-р Анастас Попов. 

В Хасковската болница пък се готвят за зимата. Линейките са обути в зимни гуми, но в някои отделения положението е проблематично. Заради стари дограми, не е решен проблема с топлото в  Нервно, Ушно, Кардиологично и трето вътрешно отделение. В момента се водят разговори с министерството на здравеопазването за отпускане на целеви средства за ремонт. Останалите отделения имат нови дограми, които в комбинация с достатъчното климатици, обезпечават комфорта на пациентите.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини