От х:

Днес в x:

Фотоизложба показва българската Мала Азия

Фотоизложба "Из Мала Азия-110 години след Васил Кънчов" ще бъде открита във фоайето на Регионалния исторически музей днес в 17.30 часа. Снимките показват остатъците от бита и живота на българските бежанци от Северозападна Азия. Стари къщи, воденици и гробища са запечатали част от фотосите, заснети по време на научна експедиция през 2009 година. В проучаването на селищата са участвали историкът от Българска Академия на науките Георги Зеленгора, неговият колега Константин Панайотов и Стоян Шиваров. От първата си обиколка учените се прибират с над

10 000 снимки, 24 часа видеозапис и над 100 интервюта.

За първи път тази изложбата се подрежда в Народната библиотека в София. Тримата историци са предприели още една експедиция през май тази година, но заради липсата на средства резултатите от нея ще бъдат представени в рамките на година.

Показваме изложбата тук, защото голяма част от българските бежанците от Мала Азия са се заселили в хасковска област. Техните потомци са тук и ще им бъде интересно да видят къде са корените им, споделиха авторите на изложбата.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини