От х:

Днес в x:

Подписваме с австрийски университет за филиал в Хасково

Президентът на университета в Линц Геролд Райзингер и кметът Георги Иванов си стиснаха ръцете след подписването на споразумението

Споразумение за създаване на хасковски филиал на университета в Линц бе подписано днес от кмета на общината Георги Иванов и президента на австрийското висше учебно заведение Гералд Райзингер. Това стана в залата на общинската администрация пред присъстващите журналисти.

Това е споразумение, с което създаваме работна група, която да проучи нуждите на региона от специалисти, обясни кметът. Групата ще се оглавява от Стефан Арнаудов, търговски представител на България във Виена. По думите на градоначалника ще се направи необходимото към този проект да се присъединят и други общини от областта и да се кандидатства за финансиране по европейска програма.

Университетът за приложна наука в Линц има 4 филиала в Австрия. В него учат около 5000 студенти. Специалностите са много – компютърни, за социални дейности, търговски мениджмънт, икономика и счетоводство, машиностроене и науки, свързани с околната среда. Предстои работната група да определи от какви специалисти има нужда Югоизточния район в България.

Образованието в Австрия, включително висшето, е безплатно, уточни президентът на университета Гералд Райзингер.

Предстои да се свърши много работа, преди филиалът в Хасково да стане факт. Преди всичко трябва да се произнесе Атестационната комисия, която да одобри начинанието. Възможността филиалът да отвори врати още за следващата учебна година е твърде малка, макар да сме готови да направим всичко, което зависи от нас, допълни кметът Георги Иванов. Той напомни, че за нуждите на висше училище в Хасково е предвидена сградата на закритото училище „Христо Ботев“.

Тодор Кръшков

Градоначалникът подари на госта плакет на Богородица
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини