От х:

Днес в x:

Закриват хирургията в Харманли

Харманлийската болница остава без хирургично отделение

Хирургично отделение в харманлийската многопрофилна болница ще бъде затворено от 1-ви януари 2011-та година. Това е разпоредила министър Анна Мария Борисова, която в неделя дойде да разясни на местните болници къде им е мястото в националната здравна карта.

По този начин в града на белоногата без работа остават 4 лекари 12 медсестри, фелдшери-всичко 20 души. Затварянето на хирургия повлича и Патоанатомията, коментира директорът д-р Динчо Генев. Това автоматично оставя без работа други двама специалисти и няколко души нисш медицински персонал. За да изпреварят „резачката“ на легла, в Харманли предприеха оптимизация, като оставиха 103 действащи от всичко 128 легла. Борисова обаче намали бройката до 87 и по този начин болницата пада под критичния минимум от поне 95 необходими легла.

Болницата може да кара само с 80% от заработените пари, изненадващо допълни д-р Генев. Финансовия сатър, който мори останалите болници в региона тук ще бъде компенсиран с приходи от продажба на скрап и други източници. Освен това лечебното заведение се вмества в една сграда. Досега обитаваше три. „Ще търсим начини“ лаконичен бе д-р Генев по отношение съдбата на тамошната Хирургия. Дори и той не бе оптимист че тя ще може да бъде спасена.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини