От х:

Днес в x:

Хасково харчи 5 пъти повече за националния празник на Франция, отколкото за 3 март

Община Хасково харчи поне пет пъти повече пари, за да отбележи националния празник на Франция, отколкото за българския. Делегация на тукашното кметство замина миналата седмица за Шатийо-сюр-Енд, за да се включи в тържествата за 14 юли. Всеки от 15-те български гости получава регламентираните нормативно командировъчни зад граница от 35 евро дневно. За петдевния престой на групата това прави общо 2 652 евро или над 5000 лева, при това без транспортните разходи. Отбелязването на националния празник 3 март тази година в Хасково е струвало 1 000 лева. Така поне е отбелязано в културния календар на общината за 2010 г.

Делегацията от Хасково замина миналия четвъртък, за да участва в празничната програма по случай националния празник на Франция. В културната програма участват четирима музиканти от народния оркестър, неговият диригент Иван Димитров и солистката Тонка Колева. Шестима танцьори от ансамбъл "Южняци" с ръководителя им Васко Димов също ще представят Хасково. С тях пътуват и пресаташето на кметството Бояна Тодорова и шефът на туристическия център Красимир Пилев.

Гостуването е било договорено при срещата на кмета на френския град Мишел Етроа и кмета Георги Иванов през април. Тогава са били обсъдени подробности за бъдещо сътрудничество като културният обмен ще бъде първата крачка към успешно партньорство.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини