От х:

Днес в x:

Режат наполовина парите на лекарите в МБАЛ Хасково

И Пандов като колегите си лекари ще кара само на заплата, без клинични пътеки

Без пари от клинични пътеки ще я карат в хасковската многопрофилна болница до края на годината. Лекари, медсестри и фелдшери ще се оправят само със заплати. Средните пари които получават лекарите са между 500 и 600 лв на сестрите-между 300 и 350. Всичко отгоре бе от заработки от клинични пътеки, нещо което сега отпада. В някои отделения приходите от клинични пътеки са повече от половината от крайните лекарски възнаграждения.

„До две седмици от касата ще ми предложат тазгодишните делегирани бюджети. Ако са както миналогодишните за същия период, не само че не можем да даваме пари по пътеки, но не можем да се разплащаме и с доставчиците. Въпрос на желание от тяхна страна е кога ще спрат лекарствата и консумативите“ коментира за Haskovo.net директорът д-р Тодор Пандов. На днешен медицински съвет в присъствието на целия болничен персонал той оповести, резултатите от внезапното идване на министър Борисова в неделя. Леглата на болницата се намалят от 400 на 308. Според Пандов не е толкова страшно защото сега например в МБАЛ има 270 стационарно болни. Най много легла се съкращават в нервно, очно, ушно и урологично отделение.

Няма съкращения на висш, среден или нисш медицински персонал. Дали някой ще реши да си тръгне от болницата или да се пенсионира, си е негова работа. Закрива се отделението по физиотерапия в което по-настоящем има 20 легла. Лекари и сестри от там ще се пренасочат другаде по отделенията.

„Ако съм още шеф през ноември, тогава ще защитавам пред министъра получените резултати. И ще търсим начин да ги подобрим“ отговори Пандов на въпроса какъв срок му е даден за да извърши реформите.

Димитровградската болница обаче се наложи да съкращава хора-10%.

„Около 28-29 души. Не можем да съкращаваме лекари защото и без това нямаме достатъчно специалисти. Само сестри и санитарки“ съобщи управител д-р Здравко Наков. И в димитровградската болница ще карат само на заплати. От два месеца не им изплащат изработените вече клинични пътеки.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини