От х:

Днес в x:

Майстори на измамни стени показват изкуство в Хасково

Уляна Тодоро и абстрактния сюрреализъм

 Творческият тандем Тома Ненов и Уляна Тодоро демонстрираха днес в галерия „Форум” изкуството на абстрактния сюрреализъм.

25 платна живопис и 18 пластики от бронз и месинг украсиха стените на културното средище. Това е първата изложба в Бълагрия, която двамата правят от 20 години. Преди точно толкова време, те се изнесли към Италия за да търсят нови творчески хоризонти.

Открили обаче грубата битка с реалността. След три години адаптиране, характерно за всеки гурбетчия, те откриват начин за препитание максимално близък до творческото им амплоа. Приложно изкуство. Което се изразява в изработване на декорации за италианските домакинства. Двамата се специализират в правенето на така наречените „Тромб льо ил”, означаващо на френски, измамни стени. Тоест изрисуването на стени, така че да създават усещането за реален пейзаж. „ Тоскански пейзажи, морски приливи, ангелчета и други приумици. Италианците са малко превзети, но това е част от тяхната култура. Този тип декорации е характерен само за тях” обясни Уляна с творческия псевдоним „Тодоро”. Малка стеничка/3-4 метра/ струва две заплати. Италиански. Могат да си го позволят дори и хора от средната класа, уточняват художниците цената на услугата.

Тома Ненов със своите пластики

Двамата се връщат в България и най-после се отдават отново на изкуството. То е заместило в живота им изграждането на класическо семейство, макар Уляна и Тома да са партньори и в живота. „Творбите са нашите деца” уточнява дамата. По думите и, картините и пластиките изразяват мимолетната човешка форма с начало и край в космическия разум.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини