От х:

Днес в x:

Възстановяват дюкяните на Узунджовския панаир

Да се изградят част от емблематичните дюкяни от есенния панаир в Узунджово, събирал ежедневно хиляди търговци и купувачи през епохата на османското робство. За амбициозното начинание на общината съобщи скулпторът Петьо Александров. Средствата за възстановяването им ще се търсят с проект по Европейски културни програми. Край цървата "Успение Богородично" в хасковското село е запазена само портата и малка част от оградата на Керван сарая. При реставрацията на храма през 2007 година специалистите откриват един от ъглите на квадровия градеж в двора. След щателното проучаване ще може да се вдигнат дюкяните на прочутия панаир, събирал посетители от различни кътчета на Европа, Азия и Африка, каза още Петьо Александров.

За да привлекат повече туристи в Хасково, от общината се надяват на финансиране и за реставрацията на няколко възрожденски къщи в Хасково, каза още скулпторът на монумента Света Богородица. Сред тях са Кирковото училище, което се превърна в Музей на будителите, и детската градина по изкуствата.

Друг проект на хасковската община ще търси средства за реставрацията на църквите "Света Богородица" и "Архангел Михайл". По покана на Туристическия център преди три месеца Петьо Александров заедно с реставратора Иван Халев направиха експертна оценка на храмовете.

Според двамата специалисти реставрацията на църквата "Света Богородица", заедно с параклиса в двора й, ще глътне приблизително 1 милион лева.

Надяваме се проектите да бъдат одобрени, още повече, че по тази програма се отпускат средства и за инфраструктурата до обектите, допълни Петьо Александров.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини