От х:

Днес в x:

Нов параклис освещават на Димитровден в Минерални бани

Нов параклис освещават на Димитровден в Минерални бани. Обителта ще носи името на Св.Димитър Солунски.

Параклисът ще бъде официално открит и осветен на 26 октомври. Намира се до хижа „Аида” под едноименния връх край Минерални бани.  Изграждането му започна преди 7 години и в начинанието се включиха с финансови средства и с труд много дарители. Светата литургия за осветяването на храма ще бъде отслужена от отец Георги в 11.30 часа, навръх Димитровден.

Св. Димитър е роден през III век в град Солун, в семейство на християни, които криели вярата си, тъй като по онова време последователите на Христос били жестоко преследвани. Димитър бил надарен с изключителни качества и физическа красота. След смъртта на баща си станал градоначалник, приел Христовата вяра и проповядвал християнството сред жителите на Солун. Загинал мъченически за своята вяра. На гроба му в Солун издигнали малка църква, на чието място днес има базилика, в която се съхраняват мироточивите мощи на светеца.

 Много християни свидетелстват за чудесата, които са се случили с тях след посещение в храма или искрена молитва пред иконата на Св. Димитър. В българските фолклорни представи той е закрилник на семейството, помага на хората от раждането до смъртта.

След освещаването на параклиса на вр. „Аида“, от 13.30 часа ще бъде раздаден курбан за здраве на присъстващите. Каним всички, които желаят да заповядат на освещаването и тържеството след това, споделиха организаторите.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини