От х:

Днес в x:

Министър Цеков сезира премиера за висок брой нови регистрации в малки населени места преди местния вот, включително в Хасковско

Информация за необичайно голям брой регистрации по настоящ адрес и искания за гласуване по настоящ адрес в малки населени места преди местните избори е подаден към министър-председателя акад. Николай Денков от министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, съобщават от МРРБ.

Данните са анализирани на база адресните регистрации при изтичане на срока за регистрация за гласуване по настоящ адрес за изборите за общински съветници и кметове на 29 октомври 2023 г. от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“.

В писмото си до акад. Денков, регионалният министър информира, че няма правомощия по Закона за гражданската регистрация да извърши проверка по обстоятелствата - такава може да инициират областните управители по подаден сигнал.

Докладът на ГРАО установява че в рамките на процеса по подготовка на избирателните списъци, в общо 343 населени места, в които се избира кмет на кметство, има необичаен ръст на регистрациите по настоящ адрес и съответно на заявленията за гласуване по настоящ адрес.

Сред посочените, като рискови населени места, са и няколко от Хасковска област.

В димитровградското село Бодрово при население от 281 пълнолетни жители, новорегистрираните по настоящ адрес са 112, а исканията за гласуване по настоящ адрес са 132. Отчетеният ръст е 40%. В харманлийското село Рогозиново ръстът е 23 %. В с. Сталево, Димитровградска община, което е с население с избирателни права 389 души, новорегистрираните по настоящ адрес са 75-ма, а исканията за гласуване по настоящ адрес-119. Ръстът е 19 %. Другото село е Белица в Община Любимец. Новорегистрираните там са 37 души, исканията за гласуване по настоящ адрес са 67 при население с изборни права – 245 души. Отчетен е ръст от 15%.

Харманлийското село е също в списъка на МРРБ, подаден към министър-председателя. Ръстът на новорегистрираните е 14 %. В с.Навъсен, Симеоновградско, което е с население 177 души, новорегистрираните са 25, а постъпилите искания за гласуване по настоящ адрес са 51. Отчетеният ръст в маджароското село Бориславци също е 14 %. Той се формира на базата на 27 новорегистрирани, подадените искания за гласуване по настоящ адрес, които са 50 при 194-ма души с право на глас в селото. Село Манастир, община Хасково, е с 32-ма новорегистрирани на фона на 230 души с изборни права и 49 подадени заявления за гласуване по настоящ адрес.

Сред селата с отчетен 13% ръст на новорегистрираните, от Хасковска област са : Българска поляна, община Тополовград, хасковското село Елена и с.Върбица, Димитровградско.

Селата:Княжево и Синапово, които са в Тополовградско, Златоустово-в община Маджарово, Крум в Димитровградско и харманлийското Поляново са с отчетен ръст от 12 % на новорегистрираните по настоящ адрес.

По 11 % ръст е пресметнат в селата Николово в община Хасково, Плевун в Ивайловградско, в стамболовското Царева поляна,в с. Долно Белево, община Димитровград и в град Маджарово.

Процентът е 10 в село Каснаково, димитровградска община.

По 9 % ръст е отчетен в селата Срем и Горно Войводино, по 8 -в с. Козлец и с. Динево.

Най-висок- 60-процентов ръст е отчетен в с. Сигмен, Карнобатско, където при население от 245 жители с право на глас, новорегистрираните по настоящ адрес са 147, а исканията за гласуване по настоящ адрес - 156.

Посочените в доклада населени места в общия случай представляват кметства, в които избирателите избират кмет на кметство, като при такъв висок процент на допълнителни лица в избирателите списъци, това би променило сериозно изборните резултати в тези населени места, и в случай, че регистрациите им са незаконосъобразни, би било повод за тяхното обжалване, са опасенията на регионалния министър.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини