От х:

Днес в x:

Д-р Иван Томов: Регулярните изследвания за остеопороза намаляват риска от тежки последствия

Изображение 1 от 4

    Д-р Иван Томов е лекар със специалности вътрешни болести и здравен мениджмънт. Той е роден в Хасково, от години живее и работи в Швейцария. През последните 25 години е работил в различни мултинационални фармацевтични компании в България и чужбина. Наскоро, през 2022 год, създава в родния си град Медицински център "Медтек Сървисес", който предлага вискоспециализрани медицински дейности без аналог.

    Центърът в Хасково разполага с апарата HORIZON на Американската фирма Hologic, който е най-иновативната за момента ДЕКСА технология за образна диагностика на костна плътност и определяне на цялостната композиция на тялото. Апаратурата оказва минимално въздействие с облъчване и осигурява изключителна прецизност и високо качество на образа.

    В "Медтек Сървисес“ пациентите получават консултация от висококвалифицирани специалисти- ревматолог и ендокринолог, а от 1 ноември и в две нови специалности – Алергология и Хематология.

    На 20 октомври се отбелязва Световния ден за борба с остеопорозата и профилактика на йоддефицитните заболявания. През 1994 година Световната здравна организация определи остеопорозата като болест, а не като естествен процес съпътствуващ остаряването на организма.

    Доктор Томов, днес светът отбелязва Деня за борба с остеопорозата. Обикновено смисълът на тези кампанийни дни е да насочат вниманието на обществото към превенция. Вие сте собственик на Медицински център "Медтек Сървисес" в Хасково, който разполага с апаратура от най-висок клас за измерване на костна плътност, как ще отбележите този ден?

    С информационна кампания за остеопорозта и костното здраве.В седмицата след 20 октомври, между 23 и 27 октомври в Центъра ще се извършват прегледи от специалистите ни, които работят с направления, но също така сме планували и скриниг с ДЕКСА скенер. Това изследване не се покрива от Здравната каса, но при нас, в рамките на кампанийната седмица, ще е на  преференциална цена. Изследването е важно, защото навременното му извършва може да спести много проблеми при хората, при които се открие остеопороза. Важно е и за профилактиката.

    Световната здравна организация определи през 2020 г остеопорозата за третата социално значима болест в света. Затова ли е толкова важна профилактиката?

    Остеопорозата е прогресивно заболяване на скелета. То се характеризира с намалена костна маса и структурни изменения на костната тъкан, които водят до чести фрактури (счупвания). Тъй като този процес напредва бавно и незабележимо през годините, остеопорозата е наречена “тихият крадец“.

    Остеопорозата е спрягано заболяване предимно за жените, дали е точно така обаче?

    Честотата на това заболяване се увеличава в развитите страни,  тъй като днес хората живеят все по-дълго. Дали ще се прояви обаче, зависи от редица обстоятелства и фактори.

    По принцип е по-често при жени, защото има пряка връзка с менопаузата, когато протективната роля на естрогените отпада. Но при мъжете също се среща често.

    Липсата на витамин Д, на калций, са част от дефицитите, които са предпоставка за развитие на остеопорозата. Много често ревматологичните заболявания водят до остеопороза. Употребата на някои медикаменти, напр. кортикостероиди водят до т.нар. вторична остеопороза, при която няма разлика дали си мъж или жена.

    Остеопорозата е заболяване, което засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст.

    До каква степен наследствеността играе роля за развитие на заболяването?

    В действителност има значени, но не чак толкова голямо. При остеопорозата основен фактор е възрастта, а след това полът. Има значение и расата. Друг основен фактор са килограмите. По-пълните жени или мъже, например, по -рядко страдат от остеопороза. Това е така, защото в мастната периферна тъкан половите мъжки хормони се превръщат в женски - естрогени. При по-пълните жени, дори и след менопаузата, има по-високо ниво на естрогени, отколкото при слабите.

    Сред рисковите фактори са също тютюнопушенето и употребата на алкохол.

    Наследствеността не е определяща за развитието на остеопороза, но в комбинация с останалите рискови фактора, ако са повече от три, може да доведе до развитието и. Ако например майката на 80- годишна жена е имала остеопороза, а самата жена е с ниско тегло и е пушачка, тя е изложена на висок риск от заболяване.

    Каква е симптоматиката, как да се ориентираме за състоянието си?

    Много често ни става ясно, че има проблем, едва когато стане счупване или друго усложнение на остеопорозата, напр. смачкани прешлени на гръбначния стълб. Но все пак има някои видими сигнали, които дават знак за ориентация, като например ако регистрираме, че ръстът при възрастен човек спада с повече от 1 см годишно.

    Но нали е прието да се казва, че когато човек остарява започва да върви надолу, да се смалява?!

    Казваме тук в България, но това всъщност не е нормално състояние. Ако с напредване на възрастта човек навреме започне да се храни правилно, да се движи, да спортува, да взема необходимите добавки за здрави кости, е преодолимо.

    Има два процеса, които се употребяват в този смисъл-“саркопения“, което е загуба на мускулна маса или „остаряване“ на мускулите и „остеопения“- загуба на костна минерална плътност, която отслабва костите при възрастните хора.

    Загубата на мускулна и костна маса може да е значителна след 75- годишна възраст, но  започва значително по-рано – след 50-55-годишна възраст.

    Комбинацията е убийствена и е сериозен рисков фактор при възрастните, увеличавайки вероятността от падания и фатални фрактури.

    Остеопенията няма признаци или симптоми, но безболезнен скринингов тест може да измери здравината на костите.

    Така че, ако обобщим, първото подсказване за проблем могат да бъдат прегърбването и намаляването на ръстта, преди дори да се появят болките при смачкване на прешлени или най-неприятното -счупване на прешлен или на бедрените кости. Затова при изследването, което правим в клиниката, винаги снимаме четири прешлена от кръстната част на гръбнака и шийката на бедрената кост, защото там най-често си проличава, ако има проблем, а и счупванията там са най-тежки.

    Преодолимо ли е заболяването?

    Да, абсолютно преодолимо. Остеопенията не е толкова тежка, колкото остеопорозата. Не всеки с остеопения развива остеопороза. Някои промени в начина на живот-в хигиенно-диетичния режим: правилното хранене, спорт, излагане повече на слънце или прием на витамин Д и калции, могат да помогнат за запазване на костната плътност и за предотвратяване на остеопороза.

    Но е важно мнението на специалист, който да определи точната диета на пациента, съобразно неговите специфични характеристики и съобразена с други заболявания, ако са налични такива.

    В този контекст, каква е възрастта, в която е добре да започнем профилактичните прегледи?

    След 50- годишна възраст се препоръчва да се прави наблюдение на около 5 години, ако няма рискови фактори. Ако такива са налице, е добре проследяването да се случва всяка година.

    Д-р Томов, говорим за профилактика, но със сигурност ще има много хора, които ще четат това интервю и вече ще са с диагноза остеопения или остеопороза, какви съвети ще дадете на тях, за да подобряване на състоянието им?

    Най-добрият вариант е да правят регулярни консултации със специалисти- ревматолог или ендокринолог за определяне и проследяване степента на заболяването. Затова въпреки добрата техника, с която разполагаме в Медицински център "Медтек Сървисес" за диагностика, най-вече разчитаме на високата компетенции на нашите лекари. На базата на диагностиката, те преценяват какво лечение е най-подходящо: дали да бъде назначен само хигиенно-диетичен режим, дали да се добави прием на калций и витамин Д и хормони. Или да се назначат медикаменти, които доста успешно въздействат на остеопорозата, дори при тежка фаза за няколко месеца може да се спре загубата на костна маса и да се изгради отново костта.

    Изследването не се покрива от здравната каса, не се изисква направление.

    Медицински център "Медтек Сървисес" може да откриете на:

    бул. Съединение ном.49, Хасково

    За записване: 0890139229

    Източник: Haskovo.NET
    Последни новини