От х:

Днес в x:

Голям горски пожар от Турция се прехвърли в българско в района на свиленградско

Пожар гори на българо-турската граница, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", цитирани от БТА. Фронтът на пожара е около два километра.

Според първоначалната информация огънят се е пренесъл у нас от територията на съседна Турция.

Пожарът е възникнал около 15 ч. в гора край село Суакачагъ, близо до Одрин, предава още БТА. По информация на телевизия СиЕнЕн-Тюрк горският пожар се е разразил и огънят се е прехвърлил и в българско.

Пожарът е в района на селата Маточина, Присалец, Върнак и Филипово.

Пламъците бързо са обхванали голяма площ. Малко след получаване на сигнала в района са изпратени противопожарни екипи. В усилията по потушаване на пламъците е включен един хеликоптер за гасене на пожари.

Засега не е известна причината за възникването на пожара.

От турска страна гасенето става с хора и летателна техника. От България са изпратени 20 пожарникари със седем пожарни автомобила, както и доброволци.

Няма опасност за хората в района на населените места от българска страна, но духа силен вятър.

На място има екипи от огнеборци, които оценяват ситуацията, каза по-рано днес директорът на националната пожарна Александър Джартов. Очаква се поредно повишаване на температурите, а след неделя прогнозите са за спад. Растителността е суха и всяка една предпоставка за пожар вече има сериозно въздействие, посочи още той.

Около 17 часа  беше съобщено, че от българска страна огънят е овладян.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини