От х:

Днес в x:

1,9 % от населението на Хасковска област е неграмотно

Значителни са различията и в образователната структура на лицата по местоживеене, отчитат от Националния статистически институт на база събраните данни за социално-икономическите характеристики на населението при преброяването през 2021 година. Докато относителният дял на висшистите в градовете е 31,2%, то в селата е 10, 2%, или три пъти по-малко.

В регионален аспект Хасковска област е със 17,9 % относителен дял на висшистите. Най-висок е той столицата, където е 43,6%, следват областите Варна -30,7% и Пловдив с 25,2%. Най най-нисък е в област Кърджали -14 % от населението.

Данните не са изненадващи още повече на фона на проучването на европейската статистическа служба Евростат, които показват, че като цяло страната ни е сред тези в Европейския съюз с най-нисък дял на висшистите в общото население. Само Румъния, Италия и Унгария имат по-малък дял на висшистите от България в ЕС.

От НСИ отчитат обаче положителна тенденция на намаляване на лицата с ниско или без образование. Завършилите начално образование са 353.5 хил. души. В регионален аспект най-нисък е делът на хората с начално и по-ниско образование в областите Габрово, където е 7,4%, в Перник с 8 % и в София-столица с 8,1%. Най-много хора без образование има в областите Сливен -20,4%, Кърджали-14,6% и Силистра- 14,3%. В Хасковска област този показател е също сравнително висок. Статистиката отчита 13,3 % дял на населението със завършено начално образование.

1.3% от населението на страната през 2021 година е неграмотно, като това включва умението да се чете и пише.

Делът на неграмотното население е по-висок в селата. Най-висок е относителният дял на неграмотните в област Сливен и Кърджали, а най-нисък е в столицата. Обобщението от проучването нарежда Хасковска област с 1,9 % неграмотно население сред районите, които се намират в средата на сравнителната таблица.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Их
    Иха
    8 0
    22:05, 31 окт 2022
    19 са процентите...
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини