От х:

Днес в x:

Само две клиники в Хасковска област са покрили изискванията за заплатите в колективния трудов договор

Изображение 1 от 2

    Само две са лечебните заведения от Хасковска област, които са в списъка на 154-е клиники у нас, постигнали изискванията за заплатите към 30 септември, заложени в колективния трудов договор- заплатите от 1500 лв. за медицинския персонал и 2000 лв. за лекар. Това са Очният медицински център и Многопрофилната болница за активно лечение „Хигия“ в Хасково.

    Според данните на Националната здравноосигурителна каса 222 тези които не са постигнали нивата, като сред тях е и МБАЛ -Хасково.

    Според данните, с които касата разполага, разминаването в заплатите между постигналите и непостигналите нивата на заплати за медиците и служителите си е между 50 до 150 лева.

    Тенденцията е, че по-големите болници, които е трябвало да изпълнят тези прагове , не са успели, тъй като имат по-голям персонал, коментира

    директорът на Регионалната здравна осигурителна каса в Хасково Ирина Колева.

    Още в понеделник е изпратено писмо до директорите на районните здравноосигурителни каси да не предприемат никакви мерки с предложения за намаляване на цените на клиничните пътеки, тъй като това е основната компонента, която засяга заплатите. Това е във връзка с решението на Върховния административен съд, с което той спира разпоредби от Националния рамков договор за плащанията към болниците и заплатите на персонала. Така че цените на клиничните пътеки остават със средно увеличение от 25 % от 1 май. Целта бе то да отиде за увеличаване на заплатите. Според Националния рамков договор, ако болницата не достигне нивата, тя ще получи средно увеличение 15%.

    „Към настоящата ситуация лечебните заведения ще си получават договорената основна цена по клинична пътека, без тя да бъде редуцирана“, посочи Ирина Колева.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини