От х:

Днес в x:

Общински съветник със съпруга транспортен шеф предупреди за възможни проблеми с електробусите

    Пускането в експлоатация на петте нови електробуса в Хасково е на ръба на закона. За това е категоричен общинският съветник от групата на БСП в Хасково Виктор Годжов. За проблеми, които могат да се появят, ако кметът на града не оттегли докладната си от разглеждане на сесията на 29 юли, в която предлага електробусите да бъдат възложени за експлоатация чрез директен договор на „Тролейбусен транспорт“, предупреди той на пресконференция днес.

    Според него един от проблемите е, че не са упоменати конкретни линии, по които електробусите ще се движат, въпреки, че  беше обявено публично, че те ще обслужват линиите 1 и 4. Според регламент на Европейския съюз външният оператор трябва да предостави и интегрирана транспортна система за обслужване на такъв тип превозни средства, както и единен пункт за предоставяне на транспортни карти и билети за движение с тях, а и онлайн система за продажбата им. Нищо от това не съществува в Хасково, посочи Виктор Годжов. Според него експлоатацията на електробусите трябва да бъде обявена на Обществена поръчка или по Закона за концесиите. В противен случай рискуваме задействането на проверки от страна на няколко държавни институции и агенции, като КПКОНПИ, Сметната палата, Агенцията за обществени поръчки и дори Европейската прокуратура.

    Годжов заяви, че изказаното мнение е лично и не е обвързано с позиция на сесийната група на БСП. Това, че колегите му не бяха редом до него в подкрепа обаче не означавало, че сред социалистите в местния Общински съвет има разцепление или някакви други проблеми. Все пак в подкрепа на това твърдение присъствено на пресконференцията редом беше и още един от съветниците от БСП -Маргарита Маркова.

    По-късно обаче се разбра, че останалите съветници от БСП в Общинския съвет действително не подкрепят позицията и искането му и на сесията утре ще подкрепят докладната на кмета.

    Според Виктор Годжов в ситуацията, за която той настоява, няма конфликт на интереси. Досега общественото транспортиране по линиите 1 и 4 се изпълняваха от фирма „Златно руно“,договорът изтича в края на юли. Неин управител е жената, с която Виктор Годжов е в съжителство. Двамата нямат брак и Годжов няма нищо общо с фирмата й, твърди той. Заради това мнението му е категорично, че в случая защитава не лични интереси, а обществения.

    „Тази реакция на общинския съветник все пак ми прилича на защита на частен интерес, а не на следване на клетва, която дават общинските съветници да работят за обществения интерес“, коментира изказванията на Викотр Годжов кметът на Хасково Станислав Дечев.

    „Радвам се, че включително и от БСП са изразили съгласие с докладната и оценяват колко важно е за Хасково да имаме екологичен и комфортен транспорт. Досега от групата на социалистите са били последователни и са подкрепяли темата за електробусите. Многократно и на различни сесии този проект е гласуван от групите на различните партии в Общинския съвет. А договорът за директно възлагане, за който общинският съветник е изказал притеснение, е съгласуван на предварителен контрол с Управляващия програмата, по които са закупени електробусите, орган. Спазени са всички нормативни уредби-по българското и по европейското законодателство. Нямаме притеснение и не ни е страх от проверки“, допълни той.

    Дечев посочи, че докладната, предложена за гласуване на сесията в петък е всъщност уточняваща линиите на обслужване, които ще бъдат възложени за опериране на „Тролейбусен транспорт“.Той отхвърли като неверни твърденията на Годжов, че линиите не са цитирани изрично първоначално в докладните.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини