От х:

Днес в x:

Съдът потвърди още една глоба заради загиналия работник в депото край Гарваново

Районният съд в Хасково потвърди още една глоба заради загиналия работник в депото край хасковското село Гарваново. Това става ясно от решение на Темида.

Припомняме, че инцидентът стана на 8 март 2022 г. Тогава 35-годишният служител падна в машина за балиране на отпадъци и загина на място. По-късно Инспекцията по труда в Хасково наложи санкции на фирмата, тъй като са открити нарушения по осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд. Една от тях е на стойност 1500 лева, която е наложена на „Еко Титан Груп“ АД със седалище в Смолян и представлявано от хасковлията Величко Минев в качеството му на изпълнителен директор. Тя е заради това, че работодателят не е осигурил извършването на периодична проверка в едногодишен срок на осветителната уредба в сортировъчната кабина в депото, включваща измерване степента на осветеност в контролните точки и нивото на общата осветеност в работните помещения. Тази нередност е била отстранена след констатирането й.

От дружеството са обжалвали глобата пред съда с мотив, че е издадена при съществени процесуални нарушения, а фактическите и правни изводи в наказателното постановление били неверни и незаконосъобразни. Твърди се и че проверката била извършена от некомпетентен орган. От фирмата настояват, че не били изложени мотиви за това дали случаят е маловажен или не. В тази връзка жалбоподателят иска съдът да отмени глобата или да приложи чл.415в от Кодекса на труда, тъй като нарушението било отстранено веднага след констатирането му.

Юрисконсултът, защитаващ Инспекцията по труда, настоява, че жалбата от фирмата е неоснователна и моли съдът да потвърди наказателното постановление.

Съдия Гроздан Грозев от Районен съд – Хасково е преценил, че няма основание за отмяна на санкцията. Решението му подлежи на обжалване пред Административния съд в Хасково.

Припомняме, че с друго решение от миналия месец Районен съд – Хасково потвърди друга глоба, но в размер на 3000 лева. Публикация по темата може да видите тук.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини